На Малом Калемегдану председник Црвене звезде Небојша Човић обратио се новинарима на првој, редовној, конференцији ове сезоне. Одлука тренера Милана Томића да поднесе оставку на место шефа стручног штаба , као и неочекивано лоши резултати од почетка сезоне (у седам утакмица уписано пет пораза), игром случаја поклопили су се са овим скупом.

- Није ово ванредни сусрет. Наша редовна конференција за штампу, прва ове сезоне – рекао је Небојша Човић и без уводног говора препустио новинарима да питају шта год их занима.

Да ли је Милан Томић тренер Црвене звезде, прво је питање постављено Небојши Човићу.

- Милан Томић се данас споразумно растао са Црвеном звездом. Растали смо се у пријатељским односима. Ништа необично се није догодило. Никаква ујдурма се није догодила. Користим термине које читам у медијима – рекао је Човић на прво питање да ли је Томић тренер Црвене звезде. - Ситуација у којој се клуб нашао анализирана је заједно са тренером Томићем и на обострану иницијативу дошло је до раскида сарадње.


Како коментаришете саопштење министара финансија Синише Малог о државном финансирању клубова?

- Наше цифре се потпуно слажу са цифрама министра Синише Малог. Црвена звезда је у кошарци на први поглед добила више од Партизана, око 400.000.000 разлике. Али када је фудбал у питању Партизан је добио више у односу на Црвену звезду. Овде се гледа 2014/2019 година. Пројектовани приход за сезону 2019./2020. још нисмо добили. На наш рачун је тачно легло бруто 13.405.000 евра. Црвена звезда је направила факторинг са неколико спонзорских уговора који доспевају у сезони 2020./2021. Ми смо тиме направили разлику. Ми не дугујемо за порез и нека свако води рачуна о својим парама. Од сезоне 2011/2012 до данас по сезони ми смо трошили 5.890.000 евра. Наше обавезе према халама трошили смо 131.436 евра. Просечно на име пораза смо издвајали 612.144 евра. У Звезди се све ради преко рачуна. Нас контролише домаћа ревизија и ревизија Евролиге. Од ове године не можете да се такмичите ако немате финансијски фер плеј. Ваљадати податак да је у периоду од 2008. до 2013. само од Града Београда Звездадобила 56.181.146 динара. Само од града. Партизан је добио 153.783.768. Било је периода кад Звезда ништаније добила. 2010. и 2009. ништаније добила и тад се дешавалода су вршени притисци на спонзоре да не буду спонзори. Мислим да око овога не би требало да се споре Звезда и Партизан. На сваком динару смо врло захвални.

Открио је Небојша Човић потом и буџет клуба.

- Наш буџет ове сезоне биће 8.3 милиона евра, да не буде неке забуне. У том буџету су и обавезе из прошле сезоне, које смо у потпуности измирили. Максимум је 60 одсто за играче и тренере,што се слаже за нашу сезону 2019/20. Тај буџет ће бити смањиван, неки људи одлазе, неки долазе... Када то поредим са ривалима у Евролиги види се где смо: ЦСКА има 40,7 милиона евра, Химки 33,3 милиона, Зенит 26,6


Да ли сте размишљали о отказу неким играчима?

- Нисмо. Мислим да је селкција добра. Међутим, ништа не могу да гарантујем. Имамо добру сарадњу са ФМП, Тамишем ... Ако нам нешто затреба имамо одакле да вучемо играче. Услов је да сви буду здрави. Дерик Браун има проблема. Имао их је и Огњен Кузмић, али његов повратак на терен очекујемо за десетак дана.

Да ли су лоше партије на почетку сезоне очекиване?

- Поразе нико не воли, али су и они део спорта. Нису добра поређења са претходним сезонама, као ни убацивање стилских фигура везаних за наше резултате. Дуга је сезона.


Зашто се стално изненађујете притисцима да постоје, када сте сада изнели податке о финансијама и да је

- Оно што је постало ружно у нашој спортској атмосфери увек се победа Звезде у свим спортовима оспорава. Стално нам је неко помогао само зато јер председник Србије Александар Вучић навија за Звезду. Стално је да Звезда добија више новца, а данас сте се уверили да држава не финансира само нас него и друге. Иначе, ја мислим да финансирање мора да буде сразмерно оствареним резултатима. С друге стране, кад год Партизан да изгуби то је намештено исто од стране државе. Све то води у опасне поделе. Волео бих да подела нема, него када се сретнемо да се шалимо на те теме. Осим кошарке и фудбала остали спортови у оквиру СД Црвена звезда једва преживљавају, а конкретно одбојкашице доносе фантастичне резултате. Нисам ја изненађен, него покушавам да разјасним неке ствари и наше ставове. Друга страна у све то не верује јер је потпуно затрована.

Да ли је могуће да односи Црвене звезде и Партизана буду нормални?

- Односи Звезде и Партизана морају да буду коректни и да се стране уважавају. Са наше стране не постоји неуважавање. Никада код нас нисте видели нешто што вређа нечију породицу, као што се вређа моја. Морамо да будемо равноправни према свима. Тешко да ћемо играти утакмице где су такве увреде присутне. Ми нисмо проблем.

Да ли је могуће да на клупу Црвене звезде седне неки искусни тренер, неко ко има континуитет у европским такмичењима?

- Најплаћенији играч у Звезди је 500.000 евра. Искусни тренер није гарант за добар резултат. Ако се хемија поремети може на клупи да буде ко хоће. Нису млађи, искусни тренери скупе забаве. Што се тиче тренера има велика неправда. Звезда је довела младог тренера Душана Алимпијевића, који је имао 11 победа у Евролиги од 30 утакмица, и онда је уследио напад на њега. Ми немамо паре да плаћамо тренера 500.000 , 600.000 евра и да му при том плаћамо скуп стан и аутомобил. Наш је да дајемо шансе младим тренерима. Како је један Дуда Ивковић постао велики тренер. Добио је шансу као млад. Иначе, Србија, бар у кошарци, остаје без добрих, младих тренера. Нисмо ми добар амбијент за стране тренере. А код нас да би радили страни тренери могу да добију лиценцу ако су освојили неко првенство или неку медаљу.