Министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Божидар Маљковић најавили су данас "Европску недељу спорта, која ће се по други пут одржати у Србији од 23. до 30. септембра.


Недељу спорта покренула је Европска комисија и прошле године у њој је учествовало више од 13 милиона људи из 37 земаља, а ове се очекује више од 15 милиона и око 40 земаља и територија.


Удовичић је прво честитао српским спортистима на резултатима и освојеним медаљама на Европским играма у Минску, а потом изразио задовољство што је Србија део велике манифестације као што је "Европска недеља спорта".


- Други пут смо партнер овако векиког покрета, усавршавамо се, пчратимо европске трендове и отворени смо да се суочимо са свим негативњм појавама. Свако од нас може да се запита што смо као појединац предузели да се људи што више баве спортом - рекао је Удовичић.


Како је навео, једно је да промовишемо спорт или Недељу спорта, али главно питање шта свако од нас може да уради да би се променила негативна статистика.


- Да променимо свест и запитамо се колико смо овог дана, недеље, месеца посветили минута себи и провели у некој врсти физичке активности. Време је да не побеђујемо на конзолама, него са лоптом испред зграде или некој другој физичкој активности, па и шетњи. Све то је спорт - истакао је Удовичић.


Први човек ОКС Маљковић изнео је забрињавајуће резултате о физичком стању нације и позвао све организацује друштва да се придруже и да се у Недељи спорта цела Србије подигне на ноге.


- Ми јесмо земља спорта, али може да буде боље. Резултати озбиљног истраживања које је урадио "Батут" 2015. године су забрињавајући, а не верујем ни да су сад нешто бољи. Наиме, људи од 30 до 77 годинха само 10 посто је активно физички, а међу студентима само 4,5 одсто- рекао је Маљковић.


- Не дај Боже неког рата, а доста смо ратовали, колико је свако од нас спреман да претрчи да би неком помогао- упитао се легендарни кошаркашки тренер.


- Ја сам са 27 година претрча 10 километара под пуном опремом, у Војсци у Крагујевцу, а никад нисам био неки узоран спортиста као рецимо министар Вања.


Данас, можда највуше пет одсто људи може толико да претрчи", навео је Маљковић.


Према његовим речима, деци су потребни узори и навео пример да се у Француској 30.000 дечака и девојчица "уписало на кошарку" у години када је Тони Паркер потписао за Сан Антонио.


- Није случајно што после Новака имамо "Новачиће", сад имамо бар пет талентнованих играча пред којима је лепа будућност. Идентификација са узорима је изузетно важна -поручио је Маљковић.


Један од амбасадора "Европске недеље спорта" у Србији Зорана Аруновић, освајачица две медеље на минулим Европским играма, истакла је да је промоција спорта међу децом од великог значаја.


- Њима припада будућност. Спорт вас обликује као човека, знам колико је мени значио и зато је битно опробати се у свим спортовима, па изабрати оно што ти највише одговара. Медаље су на крају само три, али цео пут до успеха, од првог тренинга и свега што иде даље је фантастичан - рекла је Аруновићева.


Европску недељу спорта у Србији подржали су и освајачи медаља у Минску стрелац Дамир Микец и самбиста Владимир Гајић.