Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у девето полуфинале Вимблдона.

Српски ас је после сат и 56 минута игре савладао Белгијанца Давида Гофана 6:4, 6:0, 6:2 и у борби за финале састаће се с бољим из меча Гвида Пеље и Роберта Баутисте Агута.

Ускоро опширније...

14:13 - ПРВИ СЕТ

1:0 Новак је освојио уводни сервис гем на мечу, али је морао да игра на разлику.

1:1 Сигуран је и Гофан на свој први сервис гем на мечу, који је освојио уз један изгубљен поен (дупла сервис грешка).

2:1 Одбранио је Новак две брејк лопте и сачувао сервис. Делује да је Гофан "нашпанованије" ушао у дуел, у трећем гему првог сета је диктирао ритам, али је најбољи тенисер света успео да одбије све налете и задржи минималну предност, искористивши другу гем лопту.

2:2 Уз две Новакове неизнуђене грешке, Белгијанац осваја гем без изгубљеног поена.

3:2 Првим асом на мечу, уз два изгубљена поена, Новак осваја пет гем уводног сета.

3:3 Напао је Новак сервис ривала, дошао до 30:30, али је Гофан успео да освоји наредна два поена за ново изједначење.

3:4 БРЕЈК! Белгијанац први долази до брејка и то у гему који је Новак отворио са 30:0. Ипак, Гофан је освојио наредна четири поена и уз малу аисистенцију Ђоковића на брејк лопти (неизнуђена грешка) успео је да му одузме сервис.

4:4 БРЕЈК! Поклекао је Гофан када је за њега било најважније, а Новак је "осетио крв" и одмах узвратио брејком. Повео је Белгијанац 30:0, али је дуплом сервис, па неизнуђеном грешком, омогућио Новаку да дође до изједначења, а потом и до прве брејк лопте на мечу, коју није искористио. Ипак, наредну прилику српски ас није пропустио и експресно се вратио у сет.

5:4 Другим ас сервисом на мечу, уз један изгубљен поен, Новак је дошао надомак освајања првог сета. Гофан ће сервирати за останак у сету.

6:4 БРЕЈК! Показао је Новак због чега је најбољи тенисер света у овом тренутку. Иако је први изгубио сервис, српски ас није изгубио фокус, већ је минимални пад концентрације Белгијанца казнио и са три узастопно освојена сервис гема, од којих су два била на сервис ривала, освоји први сет. Одлучујући, 10. гем, Новак је освојио уз један изгубљен поен.

15:05 - ДРУГИ СЕТ

1:0 Сервис винером, уз два изгубљена поена, Новак осваја уводни гем другог сета.

2:0 БРЕЈК! Новакова серија освојених узастопних гемова је продужена на пет, уз трећи везани брејк. Гофан је упао у минус фазу из које никако да се извуче. Повео је 30:0 у свом првом сервис гему у наставку дуела, дошао је и до гем лопте, али је Новак успео да освоји наредна два поена и дуплира предност.

3:0 Новак је без изгубљеног поена потврдио брејк.

4:0 БРЕЈК! Други сет се експресно приближава крају. Гофан је у нокдауну из којег се не види излаз. Новак му је одузео четврти узастопни сервис, овога пута без изгубљеног поена.

5:0 Уз два изгубљена поена Новак је потврдио и други брејк у другом сету, Гофан ће, као и у првом сету, сервирати за останак.

6:0 БРЕЈК! После сат и 20 минута игре Новак долази на сет од пласмана у полуфинале Вимблдона. Почео је Гофан да "даје знаке живота", али то није било довољно да прекине серију захукталог Новака, који је с деветим узастопним освојеним гемом дошао до два сета предности. У најдужем гему у досадашњем току меча Гофан је успео да прво сачува две брејк лопте, а потом и пропусти две прилике да освоји гем, што је Новак брзо казнио и смечом завршио други сет.

15:39 - ТРЕЋИ СЕТ

1:0 Новак осваја 10. узастопни гем. Иако је после 40:0 деловало да ће српски ас убедљиво окончати уводни гем трећег сета, Ђоковић је морао да спашава брејк лопту, да би потом смечом, па сервис винером дошао до предности у трећем делу дуела.

1:1 Гофан коначно прекида серију Ђоковића и осваја свој сервис гем после пет узастопних брејкова Новака.

2:1 Уз један изгубљен поен Новак се за још један корак приближава полуфиналу.

3:1 БРЕЈК! Гофан се брзо вратио у контраритам. Новак је повео 0:30, Белгијанац је успео да дође до 30:30, али је на брејк лопту одсервирао дуплу грешку и тако олакшао Ђоковићу пут до новог брејка.

4:1 Намучио се Новак да потврди брејк, али је успео. Претио је Белгијанац од почетка гема, дошао и до две брејк прилике, али је српски тенисер успео да се извуче и да прву гем лопту претвори у поен којим долази до три гема предности.

4:2 Уз два изгубљена поена Гофан успева да освоји гем.

5:2 Новак је уз само један изгубљен поен освојио седми гем трећег сета, а Гофан ће у наредном покуштати да оствари оно што није у претходна два сета, а то је да одбрани сервис гем којим Новак може да освоји сет.

6:2 БРЕЈК! Новак је у полуфиналу Вимблдона! Гофан није успео ни у трећем покушају да продужи сет, пошто је српски ас искористио прву прилику да му одузме сервис и заврши меч.