Невероватно. Феноменално. Епски. Једноставно, нема довољно епитета и описа којим би могло да се опише оно што је виђено у финалу Вимблдона.


После више од пет сати игре, гладијаторске битке и свега виђеног на терену Новак Ђоковић је савладао Роџера Федерера (Швајцарска) - 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12.


Оно шта је Србин урадио је заиста феноменално. Суочавао се са поразом, није био на оном врхунском нивоу игре. Имао је Швајцарац две меч лопте у петом сету при резултату 7:8. Из свега тога је Новак успео да се извуче и да дође до победе!


Била је то 16. гренд слем титула за Новака, а укупно пету на лондонској трави. Уз то је поправио учинак у међусобном скору, сада је 26:22.

16:08 - ПРВИ СЕТ

0:1 - Роџер је изабрао да сервира први и меч је започео освајањем гема.

1:1 - У сличном ритму узвраћа Новак и са нулом узима гем.

1:2 - Поени са дужом разменом су углавном припадали Новаку, али је на крају дроп-шот послао у мрежу, па је Роџер успео да задржи предност.

2:2 - Релативно брзо је Новак дошао до 40:15, да би онда ушао у серију грешака, Роџеру је савршено функционисала форхенд паралела, што му је донело прво три изједначења, а онда и прву брејк лопту. Форхенд дијагоналу је послао у аут, што је Новаку дало додатно самопоуздање за извлачење из тешке ситуације.

2:3 - Кренуо је Новак за нијансу агресивније, освојио прва два поена на сервис противника, да би Федерер затим пронашао одличан први сервис и није дозволио брејк шансе.

3:3 - За разлику од претходног сервис гема, у овом је Новак био знатно сигурнији и рутински стиже до изједначења.

3:4 - Ексресан сервис гем за Швајцарца. Србин без шансе.

4:4 - Мучи се Новак доста са убацивањем првог сервиса на старту меча. Федерер то не успева да искористи, па Ђоковић долази до новог гема.

4:5 - Роџер је брзо стигао до три гем лопте, Новак је освојио два наредна поена, али није успео додатно да запрети.

5:5 - Започео је Федерер гем савршено, на сјајан начин освојио прва два поена у гему, да би Новак потом узвратио на сличан начин и добио три наредна. Међутим, онда је одсервирао дуплу сервис грешку која је донела изједначење (40:40). Швајцарац је бекхенд избацио у аут, а Ђоковић и поред знатно слабије игре осваја гем.

5:6 - Ђоковић је и даље превише дефанзиван и поред тога је успео да дође до 40:40, али не и до прилике да одузме сервис ривалу.

6:6 - Најбољи гем за Ђоковића у првом сету. Лако и брзо је обезбедио тај-брејк.

7:6 - Први је мини-брејк направио Новак и повео са 3:1. Није дуго задржао предност, пошто је Роџер брзо узвратио истом мером и то двоструко (3:4). Добио је наредни поен на свој сервис, али је Новак затим вратио мини-брејк. Два своја сервиса је Ђоковић добио и стигао до сет лопте на сервис ривала (6:5). Роџер је бекхенд послао у аут, па је Новак дошао до вођства у сетовима (7:5).

16:33 - ДРУГИ СЕТ

0:1 - БРЕЈК! Други сет је започео тако што је Федерер одузео сервис Ђоковићу. Новак је у гему имао и једно проклизавање које је само додатно помогло Швајцарцу.

0:2 - Добро је Новак ретернирао, али није дошао ни до прилике да узврати брејк. Федерер је потврдио оно што је учинио у претходном гему.

0:3 - БРЕЈК! Дупли брејк у другом сету. Још једном Федерер одузима сервис Ђоковићу и увећава вођство.

0:4 - Федерер наставља да диктира темпо и да додатно повећава вођство у другом сету.

1:4 - Ђоковић коначно успева да прекине серију Федерера и да освоји први гем у другом сету.

1:5 - Напао је Новак и дошао до 15:30, али је Роџер добио наредна три поена и дошао на корак до сета.

1:6 - БРЕЈК ЗА КРАЈ СЕТА! Федерер још једним брејком завршава сет и долази до изједначења.

17:25 - ТРЕЋИ СЕТ

0:1 - Федерер је наставио у сличном ритму и освојио први гем у трећем сету.

1:1 - Ђоковић не дозвољава да се дешавања из прошлог сета понове. Осваја гем на свој сервис, уз веома лоше понашање дела публике. Приликом направљене дупле сервис грешке су уследили аплаузи неколицине Роџерових навијача...

1:2 - Серија савршено изграђених поена Федерера, са одличним дроп-шотом на крају за нови гем.

2:2 - Није Новак још ни близу оног нивоа игре са почетка турнира, али успева да освоји још један гем на свој сервис.

2:3 - Брз гем за Роџера. Лако успева да задржи предност у сету.

3:3 - Знатно боље одигран сервис гем за Новака. После првог поена који је припао Федереру, наредна четири су припала Ђоковићу.

3:4 - Поново Швајцарац сервиса одлично и не даје српском играчу ни промил шансе у седмом гему.

4:4 - Брз и једноставан гем, са само једним изгубљнеим поеном за Србина који долази до новог изједначења.

4:5 - Имао је Новак шансу, дошао је до 30:30 на сервис противника, али је Роџер пронашао решење.

5:5 - Успео је Новак Ђоковић да се извуче из тешке ситуације. Спасао је сет лопту и изједначио после два часа борбе.

5:6 - Швајцарац није превише размишљао о пропуштеној шанси у претходном гему, већ је још једном сервирао одлично и пребацио притисак на српског играча.

6:6 - Новак је обезбедио још један тај-брејк.

7:6 - Савршен почетак одлучујућег гема за Новака. Одмах је направио брејк и добио оба поена на свој сервис (3:0). Убрзо је Новак још једном одузео сервис Федереру и стекао влеиких 5:1. Тада је коначно показао емоцију. Високо је подигао песницу у вис, довољно да сви из његовог стручног штаба устану. Роџер је тада узвратио један мини-брејк, а онда освојио два поена на свој сервис (5:4). Новак је имао два сервиса за освајање сета, код првог је Роџер послао лоптицу у аут (6:4). То је значило да Србин има прву сет лопту, добар сервис, па излазак на мрежу за освајање трећег сета!

18:06 - ЧЕТВРТИ СЕТ

1:0 - Четврти сет, први који почиње тако што Новак стиже до вођства.

1:1 - Знатно агресивније је Ђоковић започео гем, дошао до 15:30, да би Федерер одиграо неколико доличних поена, углавном са изласцима на мрежу, за изједначење.

2:1 - Показује Новак знатно бољу игру у овом сету него у претходним. Један брз и лак гем.

2:2 - Дошао је Ђоковић до изједначења, био близу брејк прилике, али је Федерер феноменалним сервисима успео да се извуче.

2:3 - БРЕЈК! Грешке Ђоковића, челенџ Федерера и бекхенд који је на брејк лопти завршио у ауту. Тако се укратко може описати пети гем у којем је Швајцарац направио први брејк у сету.

2:4 - Федерер је потврдио направљени брејк и увећао вођство.

2:5 - БРЕЈК! Још једном Роџер одузима сервис Новаку и прилази на корак до освајања сета.

3:5 - БРЕЈК! После два сата и 50 минута игре је Ђоковић дошао до прве брејк шансе на мечу. Прва је отишла у неповрат, али је убрзо стигла и друга која је претворена у гем!

4:5 - Потврдио је Ђоковић оно што је учинио у претходном гему и смањио је заостатак у сету. Федерер ће још једном сервирати за сет.

4:6 - Ништа од новог брејка. Федерер без изгубљеног поена осваја гем и шаље меч у пети сет.

20:08 - ПЕТИ СЕТ

1:0 - Одличан почетак одлучујућег сета за Ђоковића. Осваја први гем на свој сервис и долази до предности.

1:1 - Новак је припретио, али није то било довољно. Роџер добија гем.

2:1 - Дошао је Федерер до изједначења у гему, али је Ђоковић у право време успео да пронађе добар сервис и да се извуче.

2:2 - Три брејк лопте су отишле у неповрат... При резултату 15:30 је Федерер одсервирао ас, али је судија у столици одмах узвикнуо да је лоптица докачила мрежу и да се поен понавља. Нови поен је припао Србину што је значило и да има две брејк лопте. Прву је послао у аут. Код друге је Роџер промашио први сервис, али је потом одиграо врхунски поен за изједначење тако што је ухватио Новака на "кривој нози". Није Новак имао никакву реакцију после пропуштених шанси. Добио је још једну. Али, ас Федерера је и то спречио. Наредна два поена су припала Швајцарцу.

3:2 - Мало је недостајало да Ђоковић од готовог направи вересију. Брзо је стигао до 40:0, да би онда својим грешкама помогао Федереру да изједначи. Ипак, добар сервис у правом тренутку му је помогао да освоји гем и спречи ривала да дође до нових шанси за брејк.

4:2 - БРЕЈК! Са две избачене лоптице у аут је Федерер започео шести гем. Освојио је поен на мрежи затим, да би онда уследио бекхенд у ауту за две нове брејк шансе. Други сервис, али Новак код прве шаље лоптицу у мрежу из ритерна. Друга је коначно искоришћена! Изашао је Роџер на мрежу, а Ђоковић перфектном бекхенд дијагоналом освојио поен!

4:3 - БРЕЈК! Узвраћа Федерер одмах истом мером. На 30:30 је Ђоковић имао дуплу сервис грешку, потом и други сервис. Деловало је да је психолошка предност у гему на страни Швајцарца, али је он онда направио некарактеристичну грешку и узвратио поклон Србину. Уз велику помоћ среће и мреже је Роџер затим стигао до нове брејк шансе. Другу је искористио.

4:4 - Имао је Новак 15:30 и две одличне шансе да дође до брејк прилика. Није их искористио. Довољно за Федерера да се извуче и уз велику помоћ мреже изједначи.

5:4 - Гем је почео тако што је Роџер освојио поен и подигао публику на ноге, која већински навија за њега. Ипак, завршио се тако што га је Србин освојио и у потпуности пребацио притисак на противника.

5:5 - Било је 30:30, притисак је у потпуности био на Федереру. Одлучио је да нападне, изашао је на мрежу, добио поен, после чега је Новак бекхенд послао у аут.


6:5 - Уз дуплу сервис грешку и доста проблема са убацивањем првог сервиса Ђоковић је освојио гем.

6:6 - Поново је притисак био на Швајцарцу, било је 15:30, да би Федерер затим добио два поена. Уследио је излазак на мрежу где је форхенд избацио далеко у аут (40:40). Роџер је добио наредни поен, али је Новак затим одличним смечом поново изједначио. Федерер је на то одговорио асом, па још једним сјајним сервисом за изједначење.

7:6 - Поново ће Федерер сервирати за опстанак у мечу. Још један одличан сервис гем за Ђоковића у моменту када је семафор показао да меч улази у пети сат игре...

7:7 - Ас ударцима Роџер стиже експресно до изједначења.

7:8 - БРЕЈК! Федерер је казнио неискоришћене прилике Ђоковића и одузео му сервис. Сервираће за победу.

8:8 - БРЕЈК! Две меч лопте је имао Федерер, али је Новак успео да се извуче из тога. Прво перфектним пасинг-шотом, а онда великом грешком Роџера. Игра се и даље!

9:8 - Скоро перфектан гем Ђоковића за ново вођство у петом сету. Притисак је поново на Федереру.

9:9 - Добио је Новак први поен, али су наредна три у гему припала Роџеру.

10:9 - Драма у Лондону се наставље. Одличан сервис гем Ђоковића за ново вођство.

10:10 - Муке Федерера са погађањем "челенџа" су се наставиле, промашио је сваки пут. Ипак, чак и поред тога је успео да добије гем и да изједначи.

11:10 - Храброст се исплатила. При резултату 30:30 је Новак ризиковао на други сервис, добио поен, па затим и гем.

11:11 - Није Федерер бриљирао у овом гему, али је и то било довољно да га освоји и да продужи меч.

12:11 - Брзо је Новак стигао до 40:0, да би Федерер затим добио три наредна поена и изједначио (40:40). Судија је затим узвикнуо аут, Федерер је тражио нову проверу и овог пута је погодио за брејк лопту. Ђоковић је разговара оса Штајнером, објашњавао да је прекасно тражен "челенџ", али то није ништа променило. Уследило је изненађење и сервис/волеј игра, која је дала резултат. Новак је добио наредни поен, да би Роџер поново уз велику помоћ врха мреже изједначио. Ђоковић је промашио приликом тражења "соколовог-ока", што је значило да Роџер има нову брејк лопту. Поново је одлучио да ризикује, изашао је на мрежу и добио поен, па гем чиме је обезбедио и тај-брејк, који се према новим правилима игра уколико резултат буде 12:12 у петом сету.

12:12 - Први пут у историји Вимблдона ће победника одлучити 25. гем у петом сету. Федерер је без изгубљеног поена изједначио.

13:12 - Први је до мини-брејка стигао Ђоковић када је Федерер форхенд на мрежи послао у аут. Потом је са два сервиса потврдио учињено (4:1). Могао је Новак можда и до новог поена на сервис противника, али се оклизнуо у битном тренутку. Федерер је добио оба поена на свој сервис (4:3). Серија феноменалних потеза Ђоковића награђена сјајном бекхенд паралелом за три меч лопте (6:3). Судија је тада спасао Федерера, узвикнуо је аут на добру лопту Ђоковића, када је Роџер послао лоптицу у аут. није га то спасило пар секунди раније када је лансирао лоптицу у ваздух. Новак је шампион Вимблдона!