Председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Божидар Маљковић изјавио је да су предстојеће Европске игре у Минску најважнија провера за српски тим до ОИ у Токију и да се нада великом броју медаља.

- Минск је најважнија станица нашег воза ка Токију, надам се да ћемо на том путу "натрпати" и неку медаљу. На првим Играма у Бакуу пре четири године освојили смо 15, од чега чак осам златних и заузели високо 12. место у укупном поретку. Ове игре имају и додатни значај јер ће у осам спортова имати квалификациони карактер. Верујем у наше спортисте, а знам и да ће у Минску све да буде на нивоу и да ће председник Александар Лукашенко бити сјајан домаћин - рекао је Маљковић на свечаности поводом почетка одбројавања 30 дана до почетка Игара код Олимпијског сата на Теразијама.

Репрезентативка Србије у стрељаштву Зорана Аруновић, која је "упуцала" прву олимпијску квоту за Токио и златна са Игара у Бакуу 2015. године, изјавила је да је такмичење у Минску за стрелце веома значајно.

- Пре четири године освојили смо четири медаље, а ни сада не идемо са мањим амбицијама, плус је такмичење квалификационо за Токио. Сигурна сам да ћемо на најбољи начин представити Србију - истакла је она.

Каратиста Слободан Битевић, актуелни вицешампион Европе, који је у Бакуу "за длаку" остао без медаље, истакао је да ће дати све од себе да направи корак више.

- Част је представљати земљу на овако великом такмичењу, пруижићемо максимум и надамо се најбољем - поручио је Битевић.

Српски тим за Минск тренутно броји 65 спортиста у 12 спортова: баскет 3X3 (мушки и женски тим), бициклизам, бокс, бадминтон, џудо, кајак, карате, рвање, самбо, стони тенис, стрељаштво и стреличарство.

Такмичење у Минску биће званично Европске првенство за џудисте, кајакаше и боксере.

Друге Европске игре одржаће се од 21. до 30. јуна.