Возач Ферарија Себастијан Фетел рекао је да је Формула 1 "изгубила свој пут", после казне која га је коштала победе у трци за Велику награду Канаде.

Фетел је на стази "Жил Вилнев" у Монтреалу кроз циљ прошао први, али је заузео друго место због казне од пет секунди коју је добио пошто се на небезбедан начин вратио на стазу и ометао возача Мерцедеса Луиса Хамилтона, који је возио иза њега. Хамилтон је био други, али је имао мање од пет секунди заостатка за Фетелом, па му је припала победа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФОРМУЛА 1: Фетелу пол у Канади, Хамилтон други

Фетел је рекао да због правила возачи звуче као адвокати.

- Све је погрешно. Не слажем се са тим где је овај спорт сада - навео је четвороструки светски шампион.

Ферари се жалио на казну, чак иако према правилима, жалба на казну од пет секунди не постоји. Италијански тим није образложио основе жалбе.

Фетел је рекао да није погрешио и да није намерно ометао Хамилтона, када се вратио на стазу након што је прешао преко траве у кривинама три и четири.

Он је кажњен пошто су редари проценили да је ишао линијом којом је ометао Хамилтона и пошто су уверени да је знао где се у том тренутку налазио возач Мерцедеса.

Када су током трке путем радија обавестили Фетела да је кажњен, он је рекао да су од њега "украли трку".

- Волим тркање, волим да се присетим старих времена, старих аутомобила, старих возача. Част је када можете да их сретнете, да разговарате са њима, они су на на неки начин хероји. Али, волео бих да сам добар у ономе што радим али у њихово време, пре него данас. Не ради се само о овој одлуци, већ и о осталим одлукама. Слушајте само које изразе употребљавамо путем радија. Имамо званичан језик. Мислим да је све то погрешно.

- Требало би да можемо да кажемо шта мислимо, али не можемо, па у том смислу, не слажем се са тим где је овај спорт сада. Како само причамо: 'Стекао сам предност, нисам стекао предност, избегао сам судар'. Мислим да је то погрешно, мислим да то није оно што ми радимо у болидима. То је тркање, то је здрав разум.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хамилтон: У просечној сам форми

Хамилтон, који је морао да кочи када је Фераријев болид прешао преко траве, признао је да би "вероватно и он урадио исто", али да правила захтевају да се возачи на безбедан начин врате на стазу.

- Био сам поред и морао сам да закочим како бих избегао судар и мислим да су због тога донели такву одлуку. Ако покушаш да прибијеш некога уз зид, да ли мислиш да не заслужујеш казну за то? Морао сам да кочим да се не бисмо сударили. Возио сам нормално и није требало да се нађем у ситуацији близу судара. То је била његова одговорност да то избгне, али се на крају завршило као моја - навео је Хамилтон.

То је била пета победа Хамилтона у седам трка и први је у генералном пласману са 29 бодова више од тимског колеге Валтерија Ботаса, док Фетел заузима треће место са 62 бода мање.