Јужноафричка атлетичарка Кастер Семења рекла је данас да није одбила позив да учествује у трци на 800 метара на митингу Дијамантске лиге у Рабату, већ да су јој учешће онемогућили организатори такмичења.

Организатори такмичења прво нису дозволили Семењи да учествује, па су јој накнадно послали позив, а раније данас саопштили су да двострука олимпијска шампионка на 800 метара не може да се такмичи пошто не може да организује свој распоред.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Семења: Могу да се такмичим у свакој дисциплини

Савезни врховни суд Швајцарске суспендовао је ново правило Међународне атлетске федерације (ИААФ) којим се од атлетичарки са природно високим нивоом тестостерона тражи да смање њихов ниво како би могле да се такмиче у дисциплинама од 400 метара до једне миље. У супротном, морале би да промене дисциплине или да се такмиче против мушкараца.

ИААФ не организује митинге Дијамантске лиге, па организатори тог такмичења сами позивају спортисте.

- Добила је позив, али није могла да се организује и допутује у Рабат - рекао је један од организатора митинга Алан Блондел, пренели су британски медији.

Семења је то негирала.

- Како сада кажете да сам одбила ваш позив - навела је на "Твитеру".

Њени адвокати навели су у саопштењу да је Семења 12. јуна резервисала авионску карту из Париза за Рабат, али да Атлетски савез Марока није желео да она учествује.

- Дан пре поласка Алан Блондел је изненада обавестио њеног агента да председник Атлетског савеза Марока не жели да Семења учествује - саопштили су адвокати.

- Фрустрирана због неправедног и касног одбијања, Кастер није имала другог избора него да се врати у Јужну Африку. Њени адвокати су тражили образложење, али нису добили одговор, а 14. јуна Савез је поново променио став и рекао њеном агенту да је она поново позвана да се такмичи 16. јуна. У то време, једини начин да се стигне у Рабат био је пут у трајању од 20 сати, па није било рационално да се Кастер такмичи. У том контексту, Кастер одбацује наводе да је одбила позив за такмичење у Рабату-

Двострука олимпијска шампионка на 800 метара се жалила Суду за спортску арбитражу на ново правило ИААФ, али је тај суд одбио жалбу, па је она поднела тужбу Савезном врховном суду у Швајцарској.

Од Семење је 2009. године тражено да се подвргне тестовима како би се одредило ког је пола, али резултати никада нису објављени. Она је најпознатија спортисткиња која има природно висок ниво тестостерона. ИААФ је навела да јој то даје непоштену предност над противницама. Семења је позвана у репрезентацију Јужне Африке за Светско првенство у Дохи, у дисциплини 800 метара, али њено учешће на такмичењу зависиће од исхода жалбе.