Више од 150 бициклиста из 30 земаља биће 1. августа гости Златибора током 59. Међународне бициклистичке Трке кроз Србију, најавила је Општина Чајетина.

Овогодишња Трка кроз Србију биће од 29. јула до 2. августа, а после етапе по Златибору, бициклисти ће кренути ка Мионици.

Општина Чајетина је упозорила да ће током трке путеви бити затворени за саобраћај.

Домаћини етапа биће Источно Сарајево, Јахорина, Пале, Прибој, Златибор, Чајетина, Мионица, Београд и Пожаревац.

Куриорзитет овогодишње Трке кроз Србију је да ће по први пут у својој 80-годишњој историји, кренути из друге државе, као и неке друге велике међународне трке.

Прва Трке кроз Србију је вожена 1939. године, а њен покровитељ, краљ Петар Други Карађорђевић је златним пехаром даровао победника Августа Просинека (1916-1975.), из Јесеница, у Словенији.

Међународна Трка кроз Србију, најстарија бициклистичка трка на Балкану, имаће ове године ;150 учесника, најавио је Бициклистички савез Србије.

Свечано представљање екипа је 29. јула, а кружна трка улицама Источног Сарајева 30. јула. Дан касније, 31. јула, возиће се друга етапа Јахорина-Прибој.

Трећег дана трке, 1. августа, планиране су две полуетапе: једна кружна трка на Златибору, а друга у Мионици, док је 2. августа последња етапа од Мионице до ;Пожаревца где се трка завршава.

Директор Трке Владимир Куваља је почетком јула најавио да долазе врло јаки тимови из земаља Балкана, Норвешке, Белорусије, Француске, Бахреина.