Протестни марш више хиљада активиста против самита Г7 завршен је данас мирно пошто је колона стигла из француског места Андај у шпански Ирун недалеко од Бијарица где се данас окупљају лидери најразвијенијих индустријских земаља.

Током протеста није било хапшења, ни инцидената, а према проценама у њему је учествовало око 9.000 људи, саопштила је регионална полиција, преноси АП.

Антиглобалистима и активистима за заштиту животне средине придружили су се демонстранти покрета Жутих прслука и баскијски сепаратисти. Неки су носили маске са ликовима лидера Г7.

Они су протестовали против економске и климатске политике најразвијенијих индустријских земаља и промовисали алтернативе.

„Водећи капиталистички лидери су овде и ми морамо да им покажемо да се борба наставља. Богати имају све више новца, а сиромашни ништа. Видимо како горе шуме Амазоније и топи се Арктик. Лидери ће нас чути“, рекао је Ален Мисана, који носи жути прслук — симбол антивладиних демонстрација у Француској.

Демонстранти су носили транспаренте с различитим порукама — од оних који се тичу права геј популације, до оних упућеним лидерима Г7.

Самит Г7 у Бијарицу обезбеђује више од 13.000 полицајаца уз подршку војника, пренео је Танјуг.