ЈОВАН Митровић, адвокат из власотиначког села Скрапеж, добио је вишегодишњи судски спор против лесковачке Опште болнице, коју је тужио, уверен да је његова супруга Љубица умрла због пропуста лекара. Према пресуди Апелационог суда у Нишу, болница ће Јовану и његовој деци, Дејану и Марини, морати да исплати око 1,35 милиона динара. Јован је добио 300.000, а његова деца по 420.000 динара на име нематеријалне штете, а остатак новца се односи на трошкове сахране, даће и подизања споменика.

Суд је утврдио да је Љубица Митровић умрла услед тровања које је последица гнојног запаљења трбушне марамице, настале услед пуцања слепог црева, а да за време лечења на Интерном одељењу лесковачке болнице нису предузете све неопходне мере у праћењу стања и лечењу пацијенткиње. У образложењу пресуде, донете априла ове године, наводи се да су учињени пропусти који су имали за последицу неблаговремено препознавање акутног гнојног запаљенског процеса у трбуху, тешко погоршање стања и у крајњем исходу смрт.

Љубица је у Ургентни центар лесковачке Опште болнице примљена 6. септембра 2008. године са боловима у стомаку, повишеним крвним притиском и дијабетесом.

ЗАКАСНИЛИ КАДА је Љубица умрла, тадашње руководство болнице је истицало да је интерна контрола показала да је пацијенткиња са закашњењем превезена на Одељење хирургије, јер су лекари, приликом испитивања, добијали лажне клиничке налазе, а да је слепо црево било увијено у трбушну марамицу, што је додатно отежавало дијагнозу.

- Уместо да буде хоспитализована на хирургији, због пропуста хирурга, она је смештена на Интерно одељење, а тачна дијагноза јој је постављена тек после девет дана. Данима је, са слепим цревом које је пукло, лечена лековима за смањење шећера у крви и аналгетицима. Имала је болове, пролив, повраћала је... Нико од интерниста није затражио контролни преглед трбуха, што би јој сигурно спасло живот - наглашава Јован Митровић.

Љубица је 15. септембра, пошто је стомак почео да јој отиче, оперисана, али је четири дана касније преминула.

- Знам да никаква пресуда њу не може да врати, нити је овај новац икаква сатисфакција, јер ње више нема. Био сам упоран, јер би слична судбина могла да задеси неке друге људе и зато сам тражио одговорност болнице и њених лекара - истиче Митровић.

Он каже да је са болницом постигао договор о исплати досуђене одштете и трошкова на више рата, како не би угрозио пословање установе и пацијенте који се тамо лече.

ПРОЦЕС ПРОТИВ ЛЕКАРА ЈОШ ТРАЈЕ

ОСНОВНО јавно тужилаштво у Лесковцу је, поступајући по Јовановој кривичној пријави, пре две године подигло оптужницу против пензионисаног хирурга и седморо интерниста болнице у Лесковцу. Они се терете да су приликом лечења Љубице Митровић несавесно поступали и проузроковали погоршање код пацијенткиње која је преминула због сепсе, а после закаснеле операције слепог црева. Лекари су негирали кривицу, наводећи да су поступали према правилима струке. Овај поступак је још у току.