ДВЕ особе утопиле су се у претходна два дана у Србији! Наиме, десетогодишњи дечак из Крагујевца настрадао је прекјуче у Шумаричком језеру, док се деветнаестогодишњи Александар Спасић из сурдуличког села Алакинце удавио јуче по подне у каналу у близини хидролектране "Врла 3" у месту Масурица.

Тело дечака јуче су пронашли спасиоци и купачи на Шумаричком језеру. Према причи очевидаца, неко је на површини, недалеко од плаже, приметио несретно дете. Први су притрчали посетиоци. Они су покушали да га реанимацију, али нажалост, било је касно.

Засад нема поузданих података када се дечак утопио. Претпоставља се да се трагедија догодила прекјуче, после 19.30, када престаје рад спасилачке службе. Спасиоци кажу да је дечак готово свакодневно био на језеру, сам и без родитељског надзора. Упозоравали су га јер се често био на местима ван простора обележеног за купање. Нико поуздано не зна када је нестао. Према неким причама, задњи пут је виђен прекјуче, око десет часова пре подне.

Према незваничним информацијама, родитељи несретног дечака прексиноћ су обавестили полицију да дете није дошло кући. Целе ноћи су га тражили на разним местима, након чега се и полиција укључила у потрагу, али није било резултата. Тек јуче око поднева се сазнало да се догодила трагедија.

Младић који се утопио код Сурдулице, према наводима полиције, купао се каналу у селу Масурица који је небезбедан, првенствено због хладне воде. Шта се тачно догодило, није познато, али очевици кажу да је момак у једном тренутку нестао и да су то приметили пријатељи који су били с њим. Они су позвали спасилачке екипе и рониоце. Канал је испумпан, а тело младића нађено је на дну језера.

Александар је, иначе, био матурант Техничке школе у Сурдулици, а како су нам потврдиле комшије, живео је у сиромашној породици. Његова мајка јуче није смогла снаге да разговара с новинарима, јер је још увек у шоку.
КАНАЛ КАО КУПАЛИШТЕ


Мештани Сурдулице кажу да младићи из околних села, и поред упозорења старијих, користе овај мали канал за купање, упркос томе што није предвиђен за пливање.

Иначе, канал у коме је дубина воде око три метра је небезбедно место и за најискусније пливаче и то пре свега због изузетно хладне воде, која стално кроз њега протиче.

У Алакинцу, одакле је где је Александар живео са породицом, о њему и његовој породици сви имају само речи хвале. Причају да је био диван момак, насмејан, да никада није правио проблеме. Он и његов брат, објашњавају мештани, помагали су родитељима, који су тешко живели.

- Како сам чуо, четворица младића, с којима је био и Александар, купала су се у каналу, а нису пливачи - прича нам Зоран Милић, житељ Алакинца који је познавао настрадалог младића. - Велика трагедија је задесила ову породицу. Један млади живот се угасио. Александров отац је имао велику трагедију на послу у "Мачкатици", када га је ударила струја. У веома је тешком стању, мислим да не зна шта се дешава.

У току јучерашњег дана бројни Александрови пријатељи опраштали су се на друштвеним мрежама од овог младића који је, кажу, био омиљен међу пријатељима.