ИЗМИРЕЊЕ дугова радницима "Дунав група агрегата", којима је ова компанија за неисплаћене зараде дугује милионске износе, привремено је заустављена - потврдио је "Новостима" Новица Цветковић, један од бивших радника ове бродарске компаније, а и представник запослених у преговорима са пословодством ове фабрике, у којој је некада радило готово три стотине радника.

"Дунав група агрегати", некадашњи "Херој Пинки", подсећамо, некада су и ван граница Србије били познати по успешном раду. За њих, међутим, последњих година, знају само по неколико блокада Дунава бродовима, због неисплаћених зарада и осталих доприноса радницима.

Прочитајте још: И "Гоша" у стечају

Готово сви радници су затим тужили "Агрегате", како би на тај начин дошли до својих неисплаћених зарада, које су код већине радника премашиле износ од два милиона динара. Већина је, када су добили извршне пресуде, ставила хипотеку на имовину компаније - највећим делом управо на бродове.

Радници су, објашњава Цветковић, затим ангажовали извршитеље који су после дефинитивног одбијања плана реорганизације "Агрегата" ушли у поступак продаје и наплате дугова радницима. Њих педесетак успело је да наплати потраживања.

- Сада су ствари опет застале јер је у "Агрегатима" покренут предстечајни поступак - јасан је Цветковић. - Видећемо хоће ли компанија отићи у стечај, или ће бити оглашен банкрот, али у сваком случају ми радници имамо потраживања обезбеђена хипотекама, тако да проблема са наплатом не би требало да буде. Можда ћемо чекати месец дуже, али чекамо већ годинама, тако да ни то не би требало да буде проблем. Наравно, на сва потраживања се обрачунава и законска камата.

Цветковић је, како каже, с још тројицом колега ставио хипотеку на брод "Лазаревац" - самоходни теретњак. Од његове продаје би требало да буде довољно новца да се измире потраживања све тројице капетана, која су са каматама већ достигла готово 10 милиона динара.

Сам процес продаје, како указује Цветковић, и када се заврши предстечајни поступак, требало би да потраје доста дуго. Ово предузеће имало је, наиме, у свом саставу више од 90 бродова и пловила, самоходних, а и оних без погона.

ПРОПАО ПЛАН

ДУШАН Боровица, власник "Агрегата", раније је наводио како верује да за "Агрегате" има наде, и како би нови план реорганизације требало да буде усвојен. Њиме је, како је објашњавао, требало да буде решен и проблем са Пореском управом, односно дуговима фирме за порез, а такође и дугови фонду ПИО за доприносе за раднике. Показало се, међутим, да план ипак није усвојен.