КАДА је, пре више од деценију, дипломирани правник из Љубовије Радмила Тријић изабрана у Управни одбор Епархије шабачке, било је то прворазредно изненађење у читавој Српској православној цркви, с обзиром на то да су та места, дотад, листом заузимали само мушкарци.

Али, жена која је годинама била на челу Општинске управе у Љубовији, образовањем, преданошћу и хуманошћу - уз неспорну посвећеност вери - веома брзо је показала да јој признање није указано без разлога. Напротив, оставила је значајан траг у раду органа Епархије шабачке, а потом је у управљачке органе изабрана и шабачки адвокат Биљана Ђорђевић - такође заслужна за унапређење рада поменуте епархије.

Многи су, међутим, склони веровању да је оваквој промени односа према нежнијем полу и те како допринела књига под насловом "Жена - икона цркве и благо света", чији је аутор уредник издавачке куће Епархије шабачке "Глас цркве" др Љубомир Ранковић.

Чињеница је и то да је епископ Лаврентије и раније, као архијереј који је дуже од две деценије службовао по Европи и свету, имао став да жене и те како могу да допринесу ваљаном духовном и културном делању, па је већ годинама уз њега и ликовни уметник Крстана Тасић. Ту је и монахиња Јована (Лер), Немица која је примила православну веру и живи у манастиру Соко који је - у част Светог Николаја српског - подигао управо владика Лаврентије. Иначе, пре нешто више од деценије, он је монахињама поверио и манастир Троноша у којем су, дотад, вековима били само монаси...