КАДА је, пре две године, Економски факулет у Нишу обновио сарадњу са привредом, намера да се на конкретан начин помогне малим и средњим предузећима је симблично названа ДАР - допринос академаца развоју.

- У оквиру наставе, студентима се представља неки од проблема или дилема у пословању предузећа које они покушавају да реше предлажући конкретне потезе. Притом, не ради се о стручној пракси, мада овај ангажман испуњава све услове и за тако нешто, већ о начину да се поново успоставе раније покидане везе са привредом - објашњава декан проф. др Јадранка Ђуровић Тодоровић.

Предузеће "Кики коре" је, тако, лане пожелело да унапреди маркетинг, а о томе колико су им будући нишки економисти помогли најбоље сведочи чињеница да су се ове године поново јавили на јавни позив регионалне развојне агенције "Југ", која је поменутом Факултету партнер у пројекту названом ДАР.

- Посветили смо се производњи и нисмо имали времена за маркетинг, а недостајала су нам средства за ангажовање пи-ар агенције - каже Весна Јаблановски из "Кики кора", наводећи да им је ове године у фокусу био дизајн.

Студент треће године Економског факултета у Нишу Јана Јовановић је била члан тима који је у предузећу "Унијапак" најпре морао да обави више анализа, па - у недостатку конкретних проблема - предвиди решења за потенцијалне кризне ситуације.

- Проверили смо им биланс стања и успеха, помогли око управљања залихама, па се позабавили и њиховом конкуренцијом... Ово је више од праксе током које сте углавном само посматрач, док вам евентуално не повере да нешто урадите. У "Унијапаку" су нас од старта озбиљно схватили и прихватили, па нам је то био додатни мотив - закључује Јана.

Декан Јадранка Ђуровић Тодоровић, после свега, вели да су фирме које су учествовале у овогодишњем програму у прилици да остваре и додатну корист, с обзиром на то да су имале прилику за својеврсну тријажу будућих сарадника. Притом, услуге Факултета су бесплатне, а са студентима раде најбољи професори и стручњаци из свих области економске науке.

УСЛОВ

ЗА учешће у пројекту "Допринос академаца развоју" је неопходно само да предузеће које је заинтересовано није у стечају или у поступку ликвидације. Студенти се, иначе, конкретним проблемима баве пет месеци, па тек потом предлажу решења.