Веће града Ниша дало је сагласност Јавном комуналном предузећу "Медиана" да подигне кредит од 1,3 милиона евра, односно 150 милиона динара за набавку пет ауто-смећара, исто толико камиона кипера и четири ауто-чистилице.

Директор тог предузећа Драгослав Павловић рекао је да ће инвестициони кредит за набавку нове механизације бити отплаћен за три године и то парама које ће граду уплаћивати "Медиана" на основу измирења старог дуга.

"Град дугује 'Медиани' нешто више од 400 милиона динара. Споразумом који смо закључили почетком године предвиђено је да град тај дуг исплати у року од пет година, у једнаким годишњим износима. Тај новац делом ће бити искоришћен за отплату инвестиционог кредита", рекао је Павловић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: REZULTATI VLASTI U NIŠU: Stvoreni uslovi za još veći napredak

Он је казао да ће набавка нових камиона и ауто-чистилица омогућити "Медиани" да унапреди своје услуге, али и да смањити трошкове одржавања постојећег возног парка који сада годишње износе 80 милиона динара.

"Одржавање сваке понаособ ауто-чистилице годишње износи од два до четири милиона. Недавно смо поправку једне ауто чистилице платили 520.000 динара. Трошкови њиховог одржавања су огромни јер им је просечна старост 12 година, а њихов радни век се креће од седам до осам година", истакао је Павловић.

Према његовим речима, набавка три велике и једне мале ауто-чистилице, омогућиће "Медиани" да расходује старе чистилице и да повећа територију града коју чисти.

Павловић је указао да ће набавком нових ауто-смећара бити замењени стари који су стари 25 и 30 година, као и да нови кипери значе више камиона на нишким улицама који током зиме чисте снег, јер их "Медиана" сада има само пет.