ПОСЛЕ успешно обављене бербе шљива, са приносом од око 150 тона, у воћњацима Дарка Милошевића, у Тутњевцу на Мајевици, почела је берба јабуке. Са 4.000 стабала засађених на 1,5 хектара, различитих сорти од златног и црвеног делишеса, јонаголда, ајдареда, до све популарније гале, очекује се род од 40 тона првокласне јабуке која ће бити извезена на немачко тржиште.

- Ово је млад воћњак, урађен по светским стандардима, са наводњавањем и противградном заштитом, у који је инвестирано око 25.000 евра. Већ имамо род од 25 килограма по стаблу, а сорта гала, која се показала као веома захвална на овим теренима, веома је тражена у земљама Европске уније - каже Дарко Милошевић, и додаје да се за неколико родних година инвестиција исплати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Европа и Русија једу јабуке из Купусине

Милошевићи узгајају шљиву на четири хектара, јабуку и крушку на површини од три, а трешњу на пола хектара, тако да под воћем имају више од 7,5 хектара, са којих ће убрати више од 200 тона воћа.

- Воћарство у мојој породици има стогодишњу традицију, а ја припадам четвртој генерацији Милошевића која се баве воћарством. У овај посао, поред великих финансијских улагања, уграђене су и огромна љубав и жеља за успехом и квалитетом - подсећа Дарко. - Треба ту мало и среће, као што је било ове године, када су ово подручје заобишли и мразеви и градоносни облаци.


ТРАЖЕНЕ СОРТЕ

ЕВРОПСКО тржиште тренутно тражи све клонове гале и фуџија и неке клупске сорте јабуке које су лиценциране. Посебно је тражена сорта пинк леди, али у БиХ још нико нема лиценцу за производњу те сорте. Њена извозна цена је већ премашила евро за килограм.