ИВАНА и Дејан Голубовић из Сивца имају троје деце, а Наташа и Маријан Ковачевић из Руског Крстура двоје, а треће је на путу. Они су млади брачни парови из кулске општине, који су добили по милион динара за куповину сеоских кућа са окућницама, на конкурсу Покрајинског завода за равноправност полова. Иако не раде послове за које су школовани, ни Голубовићи ни Ковачевићи нису желели да напусте село и потраже срећу у граду. Зато су награђени на конкурсу, чији је циљ да подстакне развој руралних средина и допринесе оживљавању и подмлађивању војвођанских села кроз повећање наталитета.

- Нисмо досад конкурисали за добијање куће, јер смо сматрали да немамо шансе, али чуда се дешавају. Били смо убеђени да ће предност имати брачни парови из града, који желе да пређу на село. Посрећило се, међутим, и нама који смо одлучили да останемо на селу - прича Ивана.

Прочитајте још - Кућа на селу за нови почетак

Она је по струци прехрамбени техничар, а запослена је у италијанској фабрици рубља у Сомбору. Дејан је трговински техничар, који је ове, као и претходних јесени, брао јабуке као сезонац у Италији, а сад ради на систему за наводњавање арапско-српске компаније "Ал Равафед Србија" у Сивцу. Имају три ћеркице, од четири и две године и од седам месеци.

- Досад смо становали са Дејановим родитељима. Успели смо да купимо одличну кућу, са три велике собе, кухињом, купатилом, летњом кухињом, шупом и објектима за стоку, чак и великим швапским подрумом, као и баштом од пола јутра, у којој су посађене шљиве и малине - набраја Ивана.

Ковачевићи, који чекају принову, имају сина од шест и ћерку од четири године. Наташа је дипломирани економиста, запослена у тапетарској радњи, а Маријан саобраћајни техничар, који ради на одржавању зеленила у ЈКП "Руском". Они су такође живели код родитеља, а преселиће се у кућу потпуно спремну за усељење.

Ковачевићима трећа - срећа Фото Лична архива

- Није било лако наћи добру кућу, иако има доста празних и јефтиних у селу, али су трошне и траже велику поправку. И ми смо добили пола јутра земље, где ћемо посејати жито или кукуруз. Двапут смо досад учествовали на конкурсу и ово нам је трећа, заиста велика срећа - каже Маријан.

УСЕЉЕЊЕ ЗА ТРИ МЕСЕЦА

ГОЛУБОВИЋИ су четврти млади супружници у Сивцу, а Ковачевићи први у Руском Крстуру, који су досад добили кућу на конкурсу (ове године петом по реду) Завода за равноправност полова. У куће морају да се уселе у року од три месеца од уручења уговора, које је било почетком новембра, а неће смети да их отуђе 10 година.