ВОЗАЧИ великог срца у оквиру Хуманитарног културног друштва "Мултиарт" из Врбаса протеклог викенда уручили су пакете помоћи Дому за особе ометене у развоју при манастиру Свете Петке Изворске код Параћина. Акцији су се придружила добротворна удружења "Заједно до светлости" из Сврљига и "Сејачи среће" из Варварина. У манастирском дому трајно је смештено 90 штићеница са најтежим облицима интелектуалног и телесног инвалидитета. За њих је обезбеђено оно што су монахиње, које брину о њима, означиле да је у овом тренутку најпотребније.

Прочитајте још: ПОМОЋ ДОМУ ПРИ МАНАСТИРУ СВЕТЕ ПЕТКЕ: Штићенице жељне пажње и љубави

- С обзиром на почетак божићног поста, доставили смо посне намирнице - мед, макароне и интегралне шпагете, инстант супе и кромпир пире, паленту, кукурузно брашно, пшенични гриз, чајеве, џемове и сокове. Однели смо и пелене за одрасле, сапуне и шампоне, и оно што су монахиње рекле да је једино потребно од гардеробе, а то су памучне мајице - наводи Борис Бијеловић из "Мултиарта".

Он истиче да је акција наишла на невероватно добар одзив, јер су се са свих страна јављали појединци и предузећа да помогну. Бијеловић наглашава да су монахиње пример како се у скромним условима са пуно љубави и пожртвовања постижу и такви учинци, за које медицина нема објашњења.

Прочитајте још: ПОМОЋ ОСМОЧЛАНОЈ ПОРОДИЦИ: Прошле године им се утопио син, ћерка хоће да заврши средњу школу, а деци недостају и дрва за огрев

- Многе одрасле жене су у дом дошле као девојчице. Неке од њих више од 30 година леже у истом положају, а нису добиле декубитус. То је заиста чудо - под утиском је Бијеловић.

Он каже да штићенице мало ко од ближњих обилази, па су се веома обрадовале доласку добротвора из Врбаса, Сврљига и Варварина.

- Неке деценијама нико није посетио и само им понекад стигне мало хране и гардеробе брзом поштом. Ретко имају прилику да неком певају или нешто одрецитују, да загрле још неког осим монахиња, које су им једина породица - вели Бијеловић.

У екипи која је донела помоћ била су три мушкарца и пет жена, од којих су две радиле у Црвеном крсту и имају искуства са особама с посебним потребама, што је допринело да се успостави изузетно срдачан контакт са штићеницама.

- Грлиле су нас, љубиле, певале, смејале се, нису хтеле да се раставе од нас. Зато ћемо их поново, са поклонима, посетити на пролеће - обећао је Бијеловић.

"НОВОСТИ"

"ВОЗАЧЕ великог срца" и монахиње манастира Свете Петке у Извору код Параћина спојила је акција нашег листа "Најплеменитији подвиг године". Монахињама је за 2017. припала Златна, а возачима Сребрна плакета за подвиг.

- Признање "Вечерњих новости" дало нам је ветар у леђа, а манастир, као последњи бедем човекољубља, смерница је за деловање "Возачима великог срца" - наглашава Бијеловић.