ПРЕДСЕДНИК општине Врбас Милан Глушац најавио је да се током фебруара очекује потписивање уговора са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) за изградњу постројења за компостирање, вредног 60 милиона динара. Реч је о пројекту "Управљање отпадом у контексту климатских промена", који заједно спроводе ГИЗ и Министарство заштите животне средине.

- Удео биоразградивог отпада у односу на целокупни који се сакупи у општини, износи чак 47 одсто, а третираће се у будућем компостилишту. Тако ће се смањити количина отпада који ће се односити на регионалну депонију у Новом Саду - навео је Глушац.

Према његовим речима, добијени компост моћи ће да се користи за насипање депресија и рекултивацију земљишта, а у зависности од квалитета, да се примењује и у пољопривреди.

Он је предочио да ће компостилиште бити у склопу будуће трансферне станице у Врбасу, која ће садржавати и линију за сепарацију отпада и рециклажни центар.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Врбас не брине о смећу?


- Изградња компостилишта требало би да буде завршена до краја 2019. У наредних неколико недеља биће сачињена студија изводљивости изградње трансферне станице и измена просторног плана за одређивање локације овог објекта, коју ће локална самоуправа инфраструктурно опремити - најавио је Глушац.

ГИЗ је прошлог месеца у оквиру истог еколошког пројекта донирао општини Врбас камион за одношење отпада, вредан 21,4 милиона динара, са најмодернијом опремом.

- Општина Врбас је препозната као једна од оних која има развијену еколошку свест, јер је у претходном периоду уложила велика средства у систем управљања отпадним водама. Обезбеђивањем возила подстичемо примарну сепарацију отпада, а у будућности претварање отпада у корисне ресурсе - рекао је приликом уручивања камиона помоћник министра заштите животне средине Филип Абрамовић.


ТРАНСФЕРНА СТАНИЦА

ФОРМИРАЊЕМ трансферне станице стећи ће се услови да да се затвори постојећа депонија смећа у Врбасу. У локалном буџету за ову годину предвиђена су средства за израду пројекта санације градске депоније, на коју се довози отпад из свих насеља у општини.