У СРБИЈИ је све више оболелих од грипа, а вирус АХ1Н1 однео је током данашњег дана још три живота - два у Нишу и трогодишњег детета у Чачку.

Дете старости две године и осам месеци преминуло је јутрос око 5.40, на одељењу педијатрије у чачанској општој болници. Према нашим сазнањима, дете је хоспитализовано у петак увече, и то са знацима респираторне инфекције.

- Спроведене су све дијагностичке процедуре и укључена је адекватна терапија, уз праћење виталних функција, које су биле стабилне и на последњем клиничком прегледу, око четири сата ујутру - рекла нам је др Биљана Кочовић, портпаролка чачанске болнице. - Убрзо иза тога долази до изненадног погоршања, и уз све предузете мере реанимације педијатра и анестезиолога, нажалост, могли су само да констатују смрт.

Према речима др Кочовићеве, о исходу овог случаја који је потресао чачанску јавност обавештене су све надлежне установе и поднет је захтев за клиничку обдукцију. Још није познато да ли је дете било зараженом вирусом грипа типа АХ1Н1. Иначе, родитељи су неколико дана пре него што се догодила трагедија дете водили код изабраног педијатра у Дечји диспанзер овдашњег Дома здравља, где је добило прописану терапију.

Прочитајте још: Пет жртава вируса грипа, међу њима и дете

Према нашим сазнањима, узрок погоршања стања детета могао би да буде акутни респираторни синдром који може да настане као последица вируса грипа.

И хронични болесници М. С. (66), из села Орљане код Дољевца, и Љ. Ј. (75) из Сувог Дола крај Ниша, преминули су у ноћи између петка и суботе услед компликација узрокованих вирусом грипа. Код оба пацијента анализом крви потврђено је присуство вируса грипа АХ1Н1, а они су на Клинику за инфективне болести примљени у врло тешком стању, кажу у КЦ Ниш.

БЛИЗАНЦИ МАЛИШАН који је данас преминуо, а због којег тугује цео Чачак, имао је сестру близнакињу која, на срећу, нема озбиљније симптоме грипа. За сваки случај, лекари чачанске болнице бринуће о њеном здрављу. Иначе, родитељи малих близанаца дуго су се лечили од стерилитета и годинама се надали потомству.

Према њиховим речима, у КЦ Ниш су на Клиници за инфективне болести тренутно хоспитализована 32 пацијента, од којих је једанаесторо на респираторима са тешком клиничком сликом.

- Када је реч о Клиници за дечје интерне болести, тренутно је укупно хоспитализовано осморо деце. За све новопримљене, послати су узорци крви на анализу, и чекају се резултати. Опште стање пацијената је добро - истичу у КЦ Ниш.

Од почетка сезоне грипа, од компликација је на Инфективној клиници у Нишу преминуло пет особа. Број оболелих од средине јануара до данас је близу 4.000.

МЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ

НА подручју Пиротског округа регистроване су 2.082 особе оболеле од грипа и обољења сличних грипу у свим узрасним групама, саопштио је Завод за јавно здравље Пирот. У наредном периоду очекује се пораст броја оболелих од грипа на подручју Пиротског округа и потребно је појачати мере превенције и контроле ширења грипа, саопштавају из Завода.

ВАКЦИНЕ

У НИШУ је вакцину против грипа примило 20 одсто више грађана него прошле године. Лекари подсећају да је најбољи начин превенције управо вакцина против грипа коју грађани могу бесплатно добити у Дому здравља.