У породичној кући Нешковића, у Чачку, мајка Радица и отац Раде, скрхани од бола, већ два дана примају саучешћа родбине, пријатеља, колега и комшија поводом смрти њиховог двоипогодишњег сина Л. Н.

Дечак је преминуо на одељењу педијатрије чачанске Опште болнице у суботу ујутру у 5.40, а само вече пре тога примљен је у болницу са симптомима респираторне инфекције. И поред свих напора педијатра, као и анестезиолога, дечаку није било спаса.

Сестра близнакиња покојног дечака И. Н., која такође има блаже симптоме вируса, у недељу је прегледана у чачанској болници. Директор др Раде Милошевић казао је да је преглед обављен из предострожности, а после обављених лекарских анализа девојчица је отпуштена на кућно лечење.

Како су нам испричали пријатељи Нешковића, они су тешком муком добили близанце, и то после неколико година лечења од стерилитета и вантелесне оплодње.

- Близанци су превремено рођени. Дечак је на рођењу био доброг стања, док је девојчица нешто касније морала да буде подвргнута операцијама. После тога, деца су била здрава и ведра, осим што је дечак повремено имао бронхитис - казао нам је један од рођака Радице и Радета Нешковића. - Тако је било и овога пута. Дечак је кашљао и имао повишену температуру. Мајка га је неколико пута водила код изабраног педијатра у дом здравља, где јој је речено да је реч о обичном вирусу. Потом му је преписана инхалациона терапија и терапија против повишене температуре. Нико није ни слутио да ће се овако нешто догодити. Тек када је мајка у петак увече код дечака приметила да су му помодрели прсти на рукама и усне, одвела га је у чачанску болницу.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ТУГА У ЧАЧАНСКОЈ БОЛНИЦИ: Вирус грипа покосио малишана, лекари брину и о здрављу његове сестре близнакиње


По пријему у чачанску болницу дечаку је, како је саопштено, прописана адекватна терапија за респираторну инфекцију. Око четири изјутра између петка и суботе дете је показивало побољшање здравственог стања, да би му се у суботу ујутру стање нагло погоршало. И, нажалост, поред свих напора лекара, није му било спаса.

Одмах је наложена клиничка обдукција, која би требало да буде завршена до данас, када ће бити познато да ли је дечак био заражен вирусом грипа АХ1Н1.

У недељу није било познато када ће дечак бити сахрањен.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК У БОЛНИЦИ

ДИРЕКТОР болнице др Раде Милошевић саопштио је јуче да је одржан ванредни састанак за болничке инфекције којем су присуствовали сви начелници одељења, главни сестре и епидемиолог. Закључено је да се предузимају све мере у вези са потенцијалном епидемијом грипа, али, како је нагласио, у овом тренутку нема разлога за панику. Он је поновио да ће се тек после обдукције знати да ли је вирус грипа узрок смрти дечака.