ДЕВЕТОГОДИШЊИ Давид Филиповић из Параћина, ученик трећег разреда Основне школе "Радоје Домановић", најмлађи је планинар у Србији. Већ је освајао врхове високе преко 2.000 метара, има прегршт признања, захвалница и медаља, а захваљујући љубави према планинарењу - коју му је усадила мајка, позната планинарка Бранка Брадашевић, прошпартао је Србију "уздуж и попреко".

Пре неколико дана Давид се са мајком вратио са Зимског успона на Трем. То је прва републичка акција којом је кренула сезона и једна од најзахтевнијих домаћих стаза. Давид је био међу 900 планинара из Србије, Македоније и Бугарске и освојио је највиши врх Суве планине на 1.810 метара. Температура се кретала до минус 10, остало је забележено да је најстарији учесник Миливој Црномарковић из Крушевца (71), а најмлађи - Давид.

- Нас двадесетак из параћинског Друштва "Јаворак" кренули смо са 860 метара висине, са Бојаниних вода. Давид се без проблема попео јер му је то био већ трећи успон на Трем. Још је најмлађи. Као седмогодишњак, освојио је највиши врх Босне Враницу (2.117 метара), а те године се попео и на Комове (2.461 метар). Само прошле године три пута се пео на Ртањ, а то је планина на којој се тренира за озбиљне врхове - објашњава Бранка и показује гомилу Давидових диплома и медаља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Спектакл на омиљеном врху планинара


- Највише волим кад сам на врху и могу да радим шта хоћу! Имам прелеп поглед, уживам, а кад се вратим у понедељак у школу, имам о чему да причам друговима - каже Давид. Он се и не сећа кад се први пут попео на планину, чини то практично од када зна за себе.

- Вероватно је то било кад сам била трудна - осмехује се Бранка, која активно планинари већ петнаестак година. Давида је водила са собом још док је био беба, носећи га у ранцу. - Кад је "прешишао" 16-17 кила, са око три године, нисам више могла да га носим, па је почео да хода. Први озбиљнији успон имао је 2015. Јастребачки марш. Тада је први пут сам прешао целу стазу.

Дечак каже да му је успон на Комове (Црна Гора) био најизузетнији доживљај.

- Само пењање ми је било прелако, али ме је ужаснула велика камена планина и крст на врху, престрашио сам се. Били смо три дана у Црној Гори, видели кањон Реке Мртвице". Највише волим кад на планинарење идем у друге државе, на дуже. Волим и кад у планинарском дому спавам у врећи, а запамтио сам и пса Дону која ме је чувала.


ХИМАЛАЈИ

САН сваког планинара су Хималаји, а ја сам имала среће да одем тамо и остварим тај сан. Била је то прва српска женска експедиција на Хималаје и нас шест смо освојиле врх Тарпу Чули (5663 метра) западно од Катмандуа. Припреме су трајале годину и по, а експедиција 20 дана. Давид је имао три године кад сам ја кренула са тим припремама. Данас идем само у походе на које могу њега да водим. Неке акције су баш теже, али млади имају и више снаге од нас, тврди поносна мајка.