ГОРЊИ Милановац је минулих дана био званична европска престоница металургије специјализоване за производњу посуђа и са њом повезаних трговинских ланаца, јер је овдашњи "Металац", у присуству власника или представника више од 400 фирми из региона, али и света - са којима успешно сарађује већ више деценија - прославио 60. рођендан. И управо су иностране фирме инсистирале да обележавање јубилеја протекне уз мото "Металац - понос привреде Србије и наш узор".

Прочитајте још: Наш "Металац" увелико у елити

А колектив који је 1959. настао спајањем металске задруге "Јединство" и занатске радионице "Металац", са тада укупно 40 радника, убрзо је постао водећа фабрика емајлираног посуђа у бившој СФРЈ. У садашње фабричке хале се преселио 1967, када постаје српски и европски привредни "бум". Први најважнији извозни послови су реализовани у Немачкој и САД, а тај тренд је настављен не само после распада велике земље и бомбардовања 1999, већ и током потоње транзиције из које је "Металац" изашао као акционарско друштво у већинској својини својих запослених.

Сада група "Металац" има 15 предузећа - од Балкана до Русије и Украјине - са укупно 2.200 запослених, 40 тржишта широм света, шест милиона купаца годишње... Последњих година, фирма је позната и по томе што купује друга предузећа по Србији, међу којима и комшијску, милановачку Фабрику ауто-делова (ФАД), за коју је то представљало спас од пропасти.

Прочитајте још: Горњи Милановац на стазама старог сјаја

- Годишњи профит групе износи 120 милиона евра, а стубови нашег успеха су поштење, поштовање, поверење и посвећеност "Металцу", чија ће будућност бити сјајна, нарочито у деценији која долази. У нова улагања зарад модернизације производног програма ћемо улазити и са иностраним партнерима - најављује председник групе Драгољуб Вукадиновић, не заборављајући да нагласи колико много свим запосленима значи и честитка првог човека локалне самоуправе у Горњем Милановцу Дејана Ковачевића.

Фото Архива "Металца" Детаљ са производних линија

ЛАУРЕАТИ

ЗА успешну вишедеценијску сарадњу и пласман својих производа, "Металац" је наградио власника француског ЦИС Сержа Тујмоа, бизнисмена из БиХ Младена Милановића, првог човека бањалучке "Унитехне" Стојана Билбију, потпредседника Привредне коморе Београда Видосаву Џагић, председника УО Сосијете женерал банке у Србији проф. др Горана Питића, власника словеначке фирме "Слем" из Цеља у Словенији Маријану Овчар и Алексеја Владимировича Красовског који у Русији поседује чак 65 супермаркета.

ПОТОМСТВО

ПРВИ међу предузећима у Србији, "Металац" од 2006. има и властити фонд за рађање што више потомака својих радника. Свако прво дете добија хиљаду евра, другорођено две, треће три, четврто четири и свако следеће још додатних 1.000. Током минулих 13 година, рођено је 650 "Металчевих" беба којима је укупно даровано 800.000 евра.