ИАКО је било готово сигурно да ће се у Штављу код Сјенице градити термоелектрана снаге 450 мегавата, реализација овог деценијама најављиваног пројекта је - упркос резервама угља које се на Пештери процењују на око пет милијарди тона - још под великим знаком питања.

- С обзиром на огроман природни потенцијал, због којег је Влада Србије термоелектрану у Штављу уврстила међу своје приоритете, очекивали смо скоро запошљавање чак хиљаду људи и препород наше сиромашне општине - каже први човек Сјенице и својевремено члан Владиног тима за реализацију овог пројекта Хазбо Мујовић. - Највеће интересовање за градњу су показивали Чеси, најављујући инвестицију од око 700 милиона долара, а озбиљне понуде су стизале и од Кинеза, па и Турака. Нажалост, испоставило се да Чеси од Србије траже субвенције за сваки киловат произведене струје, док су партнери са Далеког истока желели да овде изграде чак три термоелектране велике снаге, што је за нашу државу било неприхватљиво.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОБЛЕМИ УГЉЕНОКОПА КРАЈ СЈЕНИЦЕ: "Штаваљ" чека нове рударе


Без обзира на то што је тремоелектрана тренутно у другом плану, овдашњи људи се надају да ће огромне резерве угља ипак бити искоришћене, поготово ако преко Пештери у скорије време прође ауто-пут на траси од Пожеге, преко Бољара, до Црне Горе, као део Коридора 11.

- До неких бољих времена, остаје нам да се рудник "Штаваљ" модернизује како би се повећали ископ и пласман пештерског угља - оцењује Мујовић. - Истовремено, ваља се још више окренути пољопривреди, посебно сточарству, те производњи здраве хране попут сјеничког сира, пештерске јагњади, пршуте... и нипошто, због близине репрезентативног кањона Увца не запостављати туризам.

СУРОВА РЕАЛНОСТ

МАДА располажу огромним и непроцењивим природним богатством, Пештерци живе тешко и листом се селе, махом у иностранство. Притом, у руднику "Штаваљ" се годишње ископа тек око 70.000 тона "црног злата", што је премало и постојеће резерве не би могло да "потроши" ни за више од стотину година.