КАМЕНИ мост преко Увца, између села Радијевићи и Урсуле, на караванском путу Нова Варош - Сјеница, спајао је обале све док пуњењем акумулационог језера ХЕ Увац 1978. године није остао под водом. Преко ћуприје у питомини Жвала и најширем делу клисуре прелазили су трговачки каравани и кириџије, грабиле војске, јездили коњаници, крадимице реку бродили уходе и бегунци, проводаџије и просци, младожење и удаваче... Уморан и оронуо од бремена векова и терета, последњих деценија служио је само мештанима, чобанима и по којем заљубљенику у чари природе.

- МОСТ је грађен у XV или XVI веку од камена, имао је три лука од којих су два била на сувом земљишту и знатно мања - наводи Вукоман Шалипуровић у књизи "Прилози за историју грађевинарства у средњем Полимљу у XIX веку", у издању Института за историју уметности Филозофског факултета у Београду 1979. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Увац: Дивља лепота

Истраживач прошлости Старе Рашке пише да је мост знатно оправљен 1850. године, када је Омер-паша Латас наредио велике кулуке. У устанку 1875. бунџије су делимично порушиле крајњи лук. Од тада више није ни оправљан и служио је само за прелаз пешака.

- Турска војна команда је своје граничне трупе на Јавору ставила под команду гарнизона у Сјеници и снабдевала их сувоземним путем, те јој мост није био ни потребан. Пробијен је и нови пут за Сјеницу од Нове Вароши, који је заобишао мост, тако да је он потпуно препуштен ћудима времена - пише Шалипуровић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Увац, српски Колорадо

ОД када се мост преселио у приче и легенде, успомену на дело старих неимара чувају фотографије неколико аутора. Међу сликама је и ова коју објављујемо, ухваћене објективом Мирка Ковачевића (1934), професора Архитектонског факултета из Београда, које је даровао Резервату "Увац". Овај истраживач старих утврђених градова Србије овековечио је и кутке дивљине, вирове и брзаке пештерског делије, нестале у дубинама Увачког језера.

УВАЦ ОДНЕО ДВА ЛУКА

МОСТ је називан и Лукова ћуприја, јер је изграђен од камених лукова. За време великих поплава 1896. године, набујали Увац однео је оба приобална лука, па је остао само лук над водом. Сељаци су правили дрвене стубе и пели се на лук и прелазили, а коње нагонили на газ...