Најновија археолошка истраживања у Ћуприји открила су сву величину римског утврђења Хореум марги на обали Мораве. Откопана је и конзервирана североисточна кула, поред самог ћупријског музеја, која ће - како се очекује - једног дана бити реконструисана.
Римски Хореум, или складиште за житарице, имао је импозантне димензије: 200 x 400 метара. Са западне стране Хореум је био заштићен Моравом, а са северне и источне реком Раваницом.

Са тог места житом су снабдеване римске легије широм царства, бедеми су били широки четири метра, град је био добро утврђен и чуван. До тих закључака дошло се после најновијих археолошких ископавања на терену.

"Овај град је имао и форум и базилику, терме, хореум где је смештано жито, имао је објекте за становање, у њему се одвијао један целовит живот", каже Марија Каличанин Крстић, вођа пројекта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "НОВОСТИ" СА ТИМОМ АРХЕОЛОГА: Трагају за насељима у сливу три Мораве

До сада је истражено мање од један одсто античког града, а срећа је да се већи део налази испод круга бивше ћупријске касарне тако да су остаци грађевина нетакнути испод слоја земље и чекају неко боље време и више пара да буду откривени.

"Сам Хореум марги (Horreum Margi) је био веома значајна град, житница Мораве, овде су се дуж царства сливали сви производи, пре свега жито уз луку. Морава је у то време била пловна а Римљани су израчунали да је 12 пута јефтиније робу превозити воденим него копненим путем", наводи Марко Грковић, директор Завода за заштиту културе Крагујевац.

Тешко је данас замислити да су Моравом у другом веку пловиле галије и превозиле жито. Још теже да је Ћуприја била лучки град и да се реком пловило све до Сталаћа. На месту античког утврђења, касније је било српско средњевековно, затим турско утврђење, а данас касарна.

На основу свих досадашњих сазнања стручњаци Музеја у Ћуприји и Завода у Крагујевцу урадили су анимацију могућег изгледа античког утврђења Хорреум марги. Слика ће се дорађивати и допуњавати у складу са будућим налазима, јер римски град у Ћуприји још чека испод слојева земље и моравског муља.

(РТС)