ЈЕДИНА државна апотека у Белој Цркви, која је годинама пословала са губицима, добила је закупца - Здравствену установу "Апотека Фили фарм", која је у тој општини присутна већ седам година. Тиме су решени проблеми свих осморо радника, јер су наставили да раде код новог послодавца, али су зато дугови апотеке, који према незваничним информацијама износе око 26 милиона динара, остали у наслеђе Дому здравља, у склопу ког је досад пословала.

Прочитајте још - Бела Црква: Апотека приватнику

Ова установа изгубила је тржишну битку, када су и приватници почели да издају лекове на рецепт. Дуговања према добављачима медикамената само су се нагомилавала, а нису могли да зараде ни за плате, па је бригу о запосленима у последњих годину дана преузела локална самоуправа, као оснивач Дома здравља. Месечно су само за њихове плате издвајали око 700.000 динара, што је био озбиљан издатак за ту сиромашну општину.

Једино решење било је да се распише јавни оглас о давању у закуп простора у оквиру ДЗ, у ком је апотека радила, што је локална самоуправа и учинила на иницијативу свих осморо апотекара.

- Главни услов је био да нови послодавац задржи све раднике и не смањује им плату, што је "Фили фарм" испунио - истиче председник Беле Цркве Дарко Богосављевић. - Ово је велико растерећење за општински буџет, јер уместо озбиљних трошкова, сада чак имамо и зараду од ренте.

Међутим, питање старих дугова још лебди у ваздуху. Локална самоуправа треба да се изјасни да ли је и у ком проценту у могућности да их врати. У супротном, како нам је речено, мораће да их преузме Покрајина.


СНАБДЕВЕНОСТ

АПОТЕКА у склопу Дома здравља сада је снабдевена свим лековима, а пацијентима одговара и то што нови послодавац нуди и разне попусте. Такође, ту се могу преузети сви лекови који се издају на терет РФЗО.