МЕЂУНАРОДНИ дан нестале деце обележен је у суботу на Тргу косовских јунака у Крушевцу окупљањем мајки које верују да су њихове бебе пре више деценија отете из породилишта. Податак о 81 пријави родитеља поднетој Основном јавном тужилаштву у Крушевцу због сумње у нестанке новорођенчади, пробудиле су наду породицама да уједињени могу, коначно, доћи до истине.

- Видели сте вест коју су објавиле "Вечерње новости": Крушевац је град који тренутно има највећи број пријава, тужилаштва поступају, а полиција ће заједно са родитељима и сродницима прикупљати све чињенице и околности - изнео је Радиша Павловић, члан комисије Владе Србије за истраживање случајева несталих беба. - Држава је сада одлучна да направи дисконтинуитет са службама безбедности које су чиниле ове злочине по болницама и другим институцијама.

Павловић наводи да тужилаштва из шест градова (Крушевац, Краљево, Крагујевац, Лесковац, Пожаревац, Ниш) поступају на основу 165 пријава. Међу родитељима који сумњају је Душица Лазић (64). Породила се, трећи пут, 21. априла, 1987.

- Два дана сам дојила дете, да бих са терасе у два ујутро видела жути "мерцедес" немачких регистрација, који је дошао, узео једну бебу од докторке, а ја сам чула човека како каже да јој то никад неће заборавити - тврди Душица. - Ујутро у 7.30 доктор ме обавештава да је моја беба умрла синоћ у 20.40, а ја сам је у поноћ дојила! После 31 годину испливала су документа са преправљеним датумима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МИЛАНКА НЕ ВЕРУЈЕ ДА ЈОЈ ЈЕ БЕБА УМРЛА: Родила сам здравог дечака, отели су га на рођењу


Драгица Перић (69) након рођења бебе 3. фебруара 1974. године никада више није остала трудна:

- Лекари су ми рекли да је беба преминула после осам дана и да је боље што је тако. Рекли су да би "остала дегенерик" и да је "дете направљено од лошег материјала". Нису ми дали да је сахраним. После 2002. дошла сам до документације, са погрешним подацима и преправкама.

Драгица Перић, Душица Лазић и Љиљана Миловановић

Да се прикључи обележавању Међународног дана нестале деце, из далеке Канаде дошла је Љиљана Миловановић (66), која трага за истином о девојчици коју је у крушевачком породилишту донела на свет 3. марта 1975. године.

ПРОПУСТИ

КАРДИНАЛНИ пропусти у протоколима, празне рубрике за име породиља, одударања идентификационих података о родитељима и бебама, накнадне измене у изводима матичних књига и списа... само су део неправилности које су узрок сумњи у честит рад надлежних институција.