ТУРИСТИ који посете град на Нишави ће убудуће лакше да се сналазе у јавном превозу јер је највећи град на југу Србије, по узору на европске метроплоле, први у нашој земљи, добио "Гугл транзит", односно комплетан план и ред вожње у оквиру "Гугл мапа".

Довољно је само да корисник укуца почетну и циљну тачку, па ће му апликација сама понудити оптималну трасу са детаљним упутствима како стићи до најближег стајалишта, који аутобус туда пролази и колико станица треба да се вози, те пешачи по изласку из превоза.

- Апликација је предвиђена да ради уз интернет, али ако корисник зна да неће бити у домету, мапе и ред вожње може и унапред да "скине" - каже вршилац дужности директора ЈКП Дирекција за јавни превоз Милан Милић. - Ниш је први град у Србији који је успешно реализовао заједнички пројекат "Гугла" и Дирекције. У перспективи, кретање возила ће се пратити и у реалном времену, с обзиром на то да сва возила већ имају ГПС.

Прочитајте још: Шта раскол “Гугла” и “Хуавеја” значи за кориснике у Србији

Инжењер Предраг Раичевић је дуже од годину и по дана радио на пројекту и сведочи да је "Гугловом" пројекту било потребно прилагодити читав сет података, а Нишлије су прве у Србији ушле у ову причу, па нису имале с ким да се консултују.

Предраг Раичевић / Милан Милић


ИДЕЈА

ИНИЦИЈАТИВУ за увођење апликације "Гугл транзит" је пре две године покренуо Нишлија Милош Бошковић, који је предности оваквог сналажења у непознатом граду видео током боравка у Лондону и Бечу. Упорно се обраћао Дирекцији, све док га нису позвали на презентацију и повезали се са "Гуглом". Остало је, већ, историја...