Екипе Одељења за ванредне ситуције, ЈКП Водовод и Рибочуварске службе "Расина-плус" успели су да одбране језеро Ћелије, које се налази на 30 километара од Крушевца и одакле се град и више општина Расинског округа снабдевају водом. Услед поплава и бујања река, гомиле смећа органског и неорганског порекла улиле су се у акумулацију из Расине на територији суседне општине Брус.

- Најпре је постављена баријера како бисмо ургентно заштитили водозахват, а онда су екипе ЈП "Србијаводе" приступиле монтирању тзв. балерине, завесе која сасвим ограђује прикупљену депонију на површини - објашњава Душан Тодоровић, начелник Одељења за ванредне ситуације Градске управе Крушевац. - Сада имамо дуплу заштиту језера. Искуство из 2014. године нам је помогло да се изборимо и са овом ситуацијом.

Око 500.000 кубика смећа прикупљено је на језеру Ћелије у великим поплавама пре пет година. Након ове еколошке катастрофе дошло је до новог гомилања отпада 2016. године, али значајно мањих размера. Тада је из језера извучено око 2.000 кубика. Колико ће сада смећа бити камионима одвезено са обала језера биће познато највероватније у понедељак, када ће се приступити и тим активностима.

Прочитајте још - Под водом око 3.000 хектара земље; Штета у Трстенику већа него 2014. (ФОТО)

- Водоснабдевање ниједног тренутка није било угрожено - напомиње Саша Антић, извршни директор ЈКП "Водовод Крушевац". - Одреаговали смо чим смо добили информацију да неколико дивљих депонија из Бруса река Расина носи ка језеру. Нажалост, ово је слика која се скоро сваке године дешава у време појачаних атмосферских падавина, јер све што се налази у приобаљу Расине креће бујичним током и заврши на површини језера. Спремни смо за ове ситуације.

Пластична амбалажа и отпад, кошнице, грање, кесе, "заробљени" су после неколико сати борбе и враћени су у горњи део језера. Јавни радови сваке године укључе и додатно чишћење акумулације, а помогли су и овога пута да се драма од пре пет година не понови.

Језеро Ћелије налази се на територији Крушевца и Бруса у воденој дужини од око 12 километара. Захваљујући технологији у преради сирове воде у Фабрици у Мајдеву недалеко од језера, здрава пијаћа вода је скоро загарантована, упркос честим загађењима и сада већ редовном појавом "цветања" језера. Надлежни се надају скорој изградњи постројења за пречишћавање река која се из Блаца и Бруса уливају у језеро.

БОГАТСТВО НА УДАРУ

ЈЕЗЕРО Ћелије има површину од три кавадратна километра и у просеку садржи око 50 милиона кубика воде. Чак 20 врста водоземаца и гмизаваца, више од 300 врста сисара и 11 врста птица и разнолика флора живи код ове акумулације првог реда. Неодговорно понашање према овом водном богатству, илегална градња у приобаљу, коришћење моторних пловила, загађење из река са територија суседних општина угрожавали су језеро претходних година.