ДА ли, питам се, овој мојој несрећи има краја? Сахранио сам брата, сестру, мајку и оца, остао сам у нашој кући. Данас остајем и без ње... Брдо је стигло до на праг, питање је када ће кућа да се сруши. А ја немоћан, само могу да гледам и ћутим. Суза, колико сам проплакао, више и немам...

Своју трагедију овако, за "Новости", препричава Ратко Богићевић (46) из Доњег Дупца, драгачевског села које је, после поплава у овом крају, страдало од клизишта. Најугроженије је његово домаћинство, јер се цело брдо сурвало, дворишта више нема, а кућа се накренула и само што се не сруши. Ратко је евакуисан и сад борави код стрица и кума.

- Био сам напољу у тренутку када се зачула страшна бука и када се све затресло. Падала је огромна киша и покушавао сам да склоним неке ствари које су се затакеле испред куће. Међутим, кад сам се окренуо одједном сам видео да се цело брдо покренуло и креће ка мени. Дрво је пало на кућу и урушило кров - казао нам је Ратко. - Кућа цела клиза, нисам безбедан да живим овде, зато сам и отишао код најближих, јер сваког тренутка све може отићи низбрдо у провалију.

У његовом домаћинству нема ни струје ни воде. Успео је да сачува трактор, једино превозно средство којим се може до његовог дома.

- Имам стоку и свог пса, остали су овде. Долазим сваки час да их храним и напојим. У кућу не смем ни да погледам. Немам снаге, стегне ми се у грудима, хоће да прсне. Не желим да идем одавде, па овде ми је све што имам. То је моје огњиште, ту су ми и све успомене на моје најдраже... - говори Ратко.

Ратко Богићевић


Причају му, вели нам, људи да оде из ове забити, да се пресели код неког од рођака док се не снађе. Он упорно одбија, само жели да буде крај свог дома, у свом крају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Штета у Крупњу од поплава 30 милиона динара; Под водом око 3.000 хектара земље (ФОТО)

- Комшија продаје имање близу моје куће. Ту бих могао да се скућим, не могу да идем далеко, јер овде ми се налази и то мало земље коју обрађујем, животиње. Продаје имање за неколико хиљада евра, ја их немам - испричао нам је Ратко. - Значило би бар кад би нека механизација дошла и прочистила пут да ја могу поново трактором прићи до куће...

ОДБОРНИЦИ

НА предлог председнице СО Лучани Весне Стамболић, одборници СО Лучани, одрекли су се дневнице за претходне две седнице СО. Тај новац биће уплаћен Ратку како би скупио новац за куповину комшијског имања.