РУМУНИЈА је тренутно највеће жариште афричке куге свиња, а Србија, посебно погранична подручја, је зона високог ризика. На срећу, у Банату, у местима уз границу, досад није регистровано обољење, јер су предузете све мере заштите, кажу у Ветеринарској станици и Ветеринарској инспекцији у Кикинди.

Међутим, ветеринари упозоравају узгајиваче свиња да озбиљно схвате ситуацију.

- Обавезно треба вакцинисати свиње против класичне куге, не хранити их помијама, мењати обућу при уласку у свињац, пресвлачити се и прати руке пре уласка и након изласка, не размењивати са другима намирнице од свињског меса, ловцима не дозвољавати прилаз, не бацати остатке хране у околину, не хранити свиње житарицама, травом и сламом које потичу са њиве, где се крећу и дивље свиње. Такође, требало би пријавити сваку евентуалну промену на свињама, као и угинуће. Не треба транспортовати и продавати свиње без здравственог уверења као и превозити их возилима која нису дезинфикована - објашњава Снежана Томић, директорка Ветеринарске станице "Кикинда".

Прочитајте још - Свињска куга још вреба из Румуније

Још прошле године је Министарство пољопривреде наложило ловачким удружењима на северу АПВ да организују појачан одстрел дивљих свиња у 20 ловишта, како би се спречио пренос заразе из Румуније и Мађарске. Одстрел се примењује на подручју уз границу, на територији Кикинде, Новог Кнежевца, Нове Црње, Чоке, Житишта, Сечања, Пландишта, Вршца, Беле Цркве и Панчева.