ОВО је срећан дан, бити овде на отварању новог дечјег вртића у општини где смо изградили и центар за дневни боравак за деце са поремећајима, поправили неке друге установе,помогли опремање неколико школа и клинике, а све то у изградњи пријатељства са Србијом и општином Варварин-рекао је амерички амбасадор Кајл Скот након отварања обданишта вртића у уторак у селу Обреж код Варварина,чију је изградњу са 250.000 долара помогла Европска команда Војске САД (US EUCOM).

Амбасадор је додао између осталог да зна да ова општина носи једну тугу историје.

-Пре 20 година је био један страшан дан, једна од највећих грешака кампање 1999.године када су страдали невини људи у овој општини-напомиње амбасадор Кајл Скот,мисливши на НАТО рекетирање моста на Великој Морави, када је страдало 10-оро мештана варваринског краја.- И ја ћу поновити данас и вама и свим грађанима Варварина да је нама жао за сваку цивилну жртву,невиног човека који је страдао у бомбародвању, као што је нама жао и свих других који су страдали тог дана и те године и те деценије на овом подручју.

Према речима амбасадора, мора се ићи напред, “корак по корак, циглу по циглу у грађењу нове будућности, новог односа и пријатељства”.

Прочитајте још - Тек трећина приватних вртића под контролом

-Зато сам ја захвалан председнику,али и свима у Варварину за пријатељство које су показали нашима, на сарадњи на изградњи вртића-закључује Кајл Скот амбасадор САД.- Данас предајемо вртић вама, а сада је на грађанима Варварина и председнику општине да носите напред ову установу, јер ово су само цигла,зидови и мало фарбе. Када се напуне децом, то ће бити будућност Варварина.

Фото С. Бабовић

Председник општине Војкан Павић захвалио се америчкој Влади на помоћи при изградњи обданишта, где ће у оквиру 350 квадрата бити места за 50 малишана. Како је саопштено, локална самоуправа је обезбедила локацију и комуналне прикључке, а Европска команда Војске САД уложила око 250.000 долара кроз свој програм хуманитарне помоћи. Пројекат је реализован кроз Канцеларију за билатералне односе при америчкој амбасади у Београду и амерички војни корпус инжењера који су надзирали изградњу.

Фото С. Бабовић