МАРКО Стојановић, стрип сценариста из Лесковца, биће селектор за српски стрип у оквиру велике међународне изложбе "Подунавски стрип", која ће бити одржана у Софији наредне године. Ради се о изложби која ће на једном месту окупити националне селекције стрипа свих држава кроз које протиче Дунав, а свака од земаља ће се у главном граду Бугарске представити са најрепрезентативнијим радовима својих аутора, које буду изабрали њихови званични селектори.

Стојановићу је та част указана током гостовања на 7. међународном фестивалу стрипа у Сибињу, у Румунији, где је гостима из Мексика, Француске, Италије, Немачке, Бугарске и Румуније представио српски стрип, као и свој серијал "Вековници".

- Ово је велико признање за мене, али и за југ Србије, где се деценијама вредно ради на популаризацији и развоју девете уметности. Идеја о изложби у Софији се на неки начин родила у Лесковцу, јер су се њени организатори, из Бугарске и Румуније, упознали у Лесковцу на нашој, балканској смотри стрипа - истакао је Стојановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЛЕСКОВЧАНИН ОБЈАВИО СТРИП У ФРАНЦУСКОЈ: Прича о крсташком походу на Цариград


Марко је предавач у Лесковачкој школи стрипа "Никола Митровић Кокан" и један од организатора традиционалне Балканске смотре младих стрип аутора у граду на Ветерници. У Румунији је гостовао са српским интернационалцем Тиберијем Беком, где се у оквиру предавања "Трансдунавски стрип", разговарало и о раду за француске издаваче.


АУТОРИ ИЗ 60 ЗЕМАЉА

ОВОГОДИШЊА Балканска смотра младих стрип аутора биће отворена 28. јуна и на њој ће својим радовима учествовати аутори из више од 60 земаља света.

Марко Стојановић је подсетио да су млади Лесковчани и ове године оборили рекорд по броју учесника на јавном часу, када је стрип истовремено цртало више од 1.200 ученика четири основне школе.