ЗРЕЊАНИН је једини град у Србији, поред Београда, који може да се подичи титулом шампиона Југославије у кошарци. Након десет година владавине кошаркаша Црвене звезде десила се сензација - трон је 1956. преузео Пролетер. Шампион из града на Бегеју био је и једини тим чија је петорка била и прва петорка државног тима - Вилмош Лоци, Лајош Енглер, Милутин Миња, Душан Радојчић и Љубомир Катић.

Легенде југословенске кошарке Вилмош Лоци, Лајош Енглер и остали из те златне генерације Пролетера, само су утрли пут бисеру чувене школе, Александру Стеванову, познатијем по надимку Аца Џабар, који иако има пуних 56 година, активно игра кошарку и члан је екипе Багљаш из Зрењанина, која се такмичи у Другој српској лиги.

- ВЕЛИКА љубав према краљици лоптачких игара је у питању и само слушам наредбе свог тела, које као да ми наређује из године у годину: мораш још - започиње причу, за "Новости", кошаркаш који је надимак добио по чувеном Кариму Абдулу Џабару, још док је био јуниор.

Прочитајте још: Стеван Плетикосић шести пут на ОИ: Најстарији олимпијац

- Неко ће помислити, зар није грех заузимати место у екипи младом играчу и шта више тај у 56. години тражи под обручима, али верујте није тако. Осим поменуте љубави према кошарци, увек се покаже потреба да као високи центар попуним позицију 5 и одиграм још једну сезону - наставља некадашњи првотимац зрењанинских клубова Пролетер и Машинац, интернационалац у Мађарској и сада кошаркаш локалног клуба Багљаш, који носи име по насељу у којем и сам живи.

УЗ напомену да му је увек лепо међу младим људима и кошаркашима, Александар се увелико спрема за Светско првенство за ветеране и ветеранке у организацији ФИМБА, које се од 25. јула до 5. августа игра у Хелсинкију, у Финској. Репрезентација Србије наступа у више категорија, преко 45 година, преко 50 и преко 60 година, а 207 центиметара високи Зрењанинац наступа у категорији играча преко 50 година.

Зрењанински основци на II школској олимпијади 1978. у Субтици (Аца први слева горе)


- Очекују нас беле ноћи без спавања, Балтик је у јулу невероватан, топао и због тога се мора бити максимално физички припремљен. Кад год ми то обавезе на послу дозвољавају, у крају, наравно са клинцима играм баскет и брусим форму, хоћу да будем потпуно спреман за изазове и искушења који ме очекују - прича Александар, инжењер по струци, уз напомену да се на светским првенствима ветерана, окупи велики број познатих играча, некадашњих великана светске кошарке, али да је међу њима једино он још увек активан као играч.

Победа ветерана Србије у полуфиналу ЕП у Новом Саду против Грузије


РАВНОПРАВАН СА МЛАЂИМА

ТАКО се осећам, ништа ми није тешко и равноправан сам у игри са много млађим кошаркашима, који скоро па унуци по годинама могу да ми буду. Играо сам за мој Багљаш летњу, "бетон" лигу и изборили смо поново пласман у Другу српску лигу, што нам је био циљ - каже Аца Џабар.

Стеванов са професором Лајошем Енглером, легендом кошарке и Пролетера


ВОЗИ, ЛЕГЕНДО

БЕЗ обзира на бројне трофеје, пехаре и медаље освојене у богатој и блиставој кошаркашкој каријери, Стеванов издваја догађај када га је зауставио саобраћајни полицајац као једним од својих највећих успеха.

- Мада крив сто посто и зрео за казну, возио сам без везаног појаса и знатно брже од дозвољеног, полицајац који ме је зауставио, препознао ме је и шеретски добацио: "Вози Џабаре, легендо, и други пут обрати мало пажњу"....

Стеванов на пријему у Градској кући у његову част