СПЕЦИЈАЛНА противпожарна камера која омогућава видљивост кроз дим представљена је на скупу у Нишу који је организовала Европска противпожарна асоцијација у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације и нишке компаније "Опто групација".

Револуционарну камеру, која ће се за годину дана наћи на тржишту, у потпуности је осмислила и направила "нишка памет", односно стручњаци немачко-нишке компаније која је водећа у свету у производњи ноћних оптичких нишана.

Бранислав Бриндић, директор "Опто групације", каже да су са развојем овог производа почели пре година дана, када су и постали технолошки партнери Европске противпожарне асоцијације. Њихова истраживања подржао је Иновациони фонд Србије тако да се сада ради на комерцијализацији овог уређаја, односно на томе да он буде што доступнији на тржишту.

- Спасавање живота не би смело да буде привилегија богатих земаља и зато нам је циљ да наш уређај буде што јефтинији - каже Бриндић, и додаје да у четири компаније ове групације ради близу 300 радника, од чега је 35 одсто високошколаца.

Прочитајте још - ЗАШТИТА ОД ПОЖАРА: И конобари као ватрогасци

Прилику да се упознају са овом камером први су имали учесници скупа чија је тема била "Вештачка интелигенција и нови дигитални уређаји за гашење пожара и управљање катастрофама". Њих тридесетак из различитих земаља Европе показало је велико интересовање приликом демонстрације ове камере.

Норберг Неухаус, секретар поменуте Асоцијације, каже да ће ова камера помоћи да се сачувају људски животи и имовина јер ће спасиоци имати бољи увид у ситуацију.

- Циљ нам је да ватрогасци имају потребне информације у критичном тренутку и то је главна предност ове камере. Добро је познато колико дим прави проблеме а када омогућимо ватрогасцима да он буде "невидљив", онда ће они знати шта треба да предузму на лицу места - каже Неухаус.


РОЂЕНДАН

ЕВРОПСКА противпожарна асоцијација, неформална платформа која спаја спасилачке службе са јавним институцијама, властима и технолошким партнерима, у Нишу је прославила 20. рођендан. Веома је утицајна међу законодавцима широм Европе јер доста улаже у превенције од пожара и решења у управљању катастрофама.