ГОТОВО четири хиљаде новосадских ђака који од септембра крећу у први разред биће обухваћено иницијативом градоначелника Милоша Вучевића да се првачићима обезбеде бесплатни уџбеници.

Бројка првака ће, како се приближава прво школско звонце, бити вероватно и већа од 4.000 (досад је уписано више од 3.800 првака), а за све њих ће бити обезбеђени уџбеници. За ову намену Град је обезбедио 25,7 милиона динара, те издавачи имају рок да до 26. августа новосадским школама испоруче уџбенике.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПОСЛЕ ОЛУЈЕ ОСТАО ЛОМ: Помоћ шесточланој породици за поправку крова

Ни родитељи деце која буду накнадно уписана немају разлога за бригу, јер ће и њихови првачићи имати право на бесплатне уџбенике. Сви прваци добиће комплете књига који су предвиђени школским планом, укључујући и предмет страни језик.

- Све основне школе, од Степановићева до Ковиља, Лединаца и Бегеча, дакле у свим месним заједницама, а не само на подручју града, добиће комплете уџбеника за прваке. Тиме показујемо да смо озбиљно и солидарно друштво - рекао је Вучевић.

Такође, ученицима који остварују право на бесплатне уџбенике путем Министарства просвете биће набављени недостајући уџбеници. За ову намену средства су обезбеђена кроз Програм за виши квалитет образовања и васпитања за текућу годину. Да би прваци добили "Азбучне добродошлице" и "Прварице", издвојено је 1,8 милиона динара.

- Лакнуло нам је када смо чули вест да ће Град поклонити првацима комплете уџбеника - каже Мирјана В., мајка близанаца Јована и Милана, који на јесен постају основци. - Један комплет књига кошта око 18.000 динара, и када то помножимо са два, то би био прилично велики удар на наш кућни буџет.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"ПРОХИБИЦИЈА" У НОВОМ ПАЗАРУ: Забрањена продаја алкохола после 21 сат у трговинама

ЂАЦИ ИДУ НА КРФ, У ПОЗОРИШТЕ И МУЗЕЈ

УЗ вест о бесплатним уџбеницима, из Градске куће саопштено је и да ће најбољим основцима, а реч је о ученицима седмог и осмог разреда Гимназије "Јован Јовановиоћ Змај", бити финансирана посета Српској кући на Крфу. Средства су издвојена и за организоване посете основаца и средњошколаца Позоришту младих. Ђаци шестог разреда, као и ученици првог и другог разреда средњих школа, посетиће Народни музеј у Београду.