У ПИТОМИНИ белопаланачког Врела одржани су још једни "Дани банице". Главна варошка светковина окупила је, како кажу организатори, око 300 домаћица из овог дела Србије, које су на својим штандовима изложиле мноштво баница односно пита, прављених по старим рецептима, од сировина са овдашњих поља и ливада. Осим што спремају пите по рецептима својих мајки и бака, домаћице сваке године "лансирају" и новитете који на својеврстан начин обогаћују гастрономску понуду белопаланачког краја, познатог по баницама, али и паприкама "врткама", које се могу спремити, како кажу, на сто начина.

Прочитајте још: У Белој Паланци поново очекују најезду Бугара

- За добру баницу потребни су добро домаће брашно, крављи или овчји сир, свињска маст, добар шпорет и сува буковина. Наравно, ту је и мајсторија домаћице. Могу да буду сукане, "чупаве" и "растрзане" банице, па слатке и киселе... Ове године сам видела и љуту баницу која је добра за оне који воле да се заљуте, као и ону са чварцима. Све су укусне на свој начин и свака има свог мајстора - каже Пироћанка Марица Младеновић, једна од учесница ове светковине, која већ неколико година овде представља своје пите.

Осим по начину израде, банице се разликују и по додацима. Има их са сиром, тиквама, ливадским зељем, блитвом, спанаћем, млевеним месом, кромпиром, луком, орасима, вишњама, сушеним печуркама....

Прочитајте још: ВИКЕНД ЗА ГУРМАНЕ: У Белој Паланци почињу “Дани банице”

- Такозване теже банице једу се углавном зими. То су оне са млевеним месом или осушеним ливадским зељем и овчјим сиром. О посним славама се спремају пите са тиквама, кромпиром, луком, купусом, а за такозване мрсне славе обавезно иде пита са сиром и то са што старијим који се не топи на температури рерне - каже Марица и додаје да је половином прошлог века, и нешто касније, пита била главно јело и то нарочито на сеоским свадбама. Тада се, каже она, много мање јело месо, а банице су, уз главно јело на свадбама и славама биле обавезне за дрвосече и оне који раде друге тешке послове, или приликом стриже оваца и жетве.

Жене мајстори за пите, и овога пута су показале да брину о свим подмлатку. У оквиру званичног надметања за најбољу питу, организовано је и надметање за малишане, односно девојчице које ово умеће уче од својих мајки. Већ припремљено тесто развлаче оклагијама или ручно, а затим га филују. Девојчице тако полако улазе у тајне овог умећа.


ГОСТИ ИЗ БУГАРСКЕ

БЕЛОПАЛАНАЧКИ "Дани банице" привлаче и велики број гостију из суседне Бугарске, који долазе из престонице ове суседне земље, али и из Драгомана, Сливнице и других пограничних места. Готово сваки каже да долази овде зато што су банице од природних материјала и без оних додатака новотарија који дају лепши изглед, али узимају душу овом гурманлуку, а који може бити и мезетлук и предјело, али и главно јело, нарочито ако се послужи са квалитетним киселим млеком.