МИНИСТАРСТВО пољопривреде обезбедило је преко Савеза пчеларских организације Србије 50 тона кристал шећера, као помоћ за 35 пчелара у Кикинди којима су крајем маја угинула пчелиња друштва од отрова и даље непознатог порекла. Будући да се помор догодило у 1.668 пчелињих друштава, у 35 пчелињака, сваки оштећени пчелар добиће по 30 килограма кристала по страдалој заједници. Уз помоћ коју су пре месец дана добили од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, ово је значајна подршка опоравку пчеларства у Кикинди, које је у протекле три године преживело три велика помора.

Прочитајте још: Воћари ће штитити пчеле

- Захваљујући шећеру, који смо сада добили, моћи ћемо да прехранимо пчеле како би спремно ушле у зиму. Да није било ове две велике донације, од Покрајине и Републике, питање је да ли бисмо могли да наставимо да се бавимо пчеларством, јер није лако почети све испочетка. И поред тога, мислим да проблем тровања пчела није решен, и то је наша највећа бољка, јер се плашимо да се већ догодине ситуација може поновити - објаснио је Златко Поперту, пчелар којем је у мају страдало 124 пчелињих друштава.

Председник Удружења пчелара Кикинде Саша Чолак изажава задовољство што је држава дала значајну подршку пострадалим пчеларима, али је истовремено незадовољан што се још не зна тачан узрок великог мајског помора пчела и штете процењене на око 230.000 евра.

- Никада досад није оволика помоћ стигла овако брзо. То је за нас итекако значајно, али смо поражени, јер још не знамо чиме је тачно изазван незапамћен помор пчела. Наредних дана ћемо се писаним путем поново обратити надлежнима, како бисмо добили информацију чиме је тровање изазвано - предочава Чолак.

Прочитајте још: И од пчела може лепо да се живи

Подсећамо да је републички фитосанитарни инспектор из Зрењанина утврдио да угинуће није изазвано хемијским третманом пшенице, како су сумњало. У његовом извештају је констатовано да је пшеница на локацијама на којима су десетковане кошнице, прскана препаратима од којих су неки штетни за пчеле, али лабораторијским анализама, ипак, није потврђено присуство таквих отрова у узорцима биљака које је инспектор узео 24. маја и 4. јуна. Извор угинућа није ни у слачици, која је била у фази интензовног цветања. Анализом ове културе није утврђено присуство контамината отровних за пчеле.


Незапамћени помор пчела


ПОКРАЈИНА И КОЛЕГЕ

ПОКРАЈИНСКИ секретаријат за пољопривреду пре месец дана кикиндским пчеларима помогао са укупно 7,6 милиона динара, колико је намењено за куповину 1.770 пчелињих друштава. Помоћ кикиндским пчеларима пригла је и од бројних солидарних колега из целе Србије и Војводине, који су им довезли на поклон своје кошнице.