ОД Кикинде до граничног прелаза са Румунијом у Накову, од сада се може стићи и модерном бициклистичком стазом дугом осам километара. Изграђена је у склопу пројекта доградње граничног прелаза и стварања нових садржаја, чиме је овај објекат потпуно у складу са савременим европским прелазима. Изградња стазе за бициклисте, проширење коловоза, постављање електронске рампе, видео-надзора, надстрешнице и других неопходних садржаја на самом прелазу финансирани су из програма прекограничне сарадње Румуније и Србије са око 1,8 милиона евра. Осим тога, из буџета Србије и Кикинде издвојено је још 90 милиона динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НОВИ ПОЧЕТАК: Четворочлана породица Велић из Грачанице добија нову кућу


- Циљ свих радова, како и сам пројекат говори, јесте унапређење повезаности Баната, односно наша тежња је да гранични прелаз у Накову ради 24 сата и да овом трасом могу да саобраћају и камиони и аутобуси, а не као до сада, да радно време буде од седам до 19 сати и да је дозвољен само путнички саобраћај. За то више не постоје техничке препреке, јер су изграђени сви недостајући садржаји с наше стране прелаза. У наредном периоду очекујемо да Министарство иностраних послова почне озбиљне преговоре са румунском страном, како би се се омогућило да овај прелаз ради у складу са својим могућностима. То није интерес само грађана, него и привреде овог региона. Привредницима би то донело знатне уштеде, јер не би морали да користе прелаз Српска Црња - Жомбољ - објашњава Саша Танацков, члан Градског већа Кикинде за локалних економски развој и инвестиције.

- Планирана је и рехабилитација државног пута од Кикинде до граничног прелаза. Средства су одобрена из ИПА програма прекограничне сарадње Румуније и Србије. Радови ће, највероватније, почети идуће године - најавила је Биљана Вуксановић, извршни директор Сектора за пројектовање и развој у "Путевима Србије".

Бициклисти ће возити са уживањем

ПРЕДНОСТИ

ПУТ до Темишвара преко граничног прелаза у Накову краћи је за око 20 километара него преко прелаза у Српској Црњи, до Арада чак 65, а до пограничног мађарског града Мако око 40 километара. Последње три године овуда је прешло више од 700.000 људи. Процене су да ће до краја 2020. границу прећи око милион путника. Много је фреквентнији од прелаза Врбица - Валкањ код Чоке и Јаша Томић - Фењ код Сечња.

САРАДЊА

У ДОГРАДЊУ потребних објеката на граничном прелазу Наково били су укључени и ЈП "Путеви Србије" и зрењанински Регионални центар за развој "Банат". Бициклистичка стаза треба још да буде осветљена, а како је најављено, наредне године следи реконструкција државног пута.