СВЕ већи број Новосађана користи радње за услужно прање веша, што потврђује и чињеница да поред уобичајених, хемијских чистионица, безмало у сваком градском кварту има много више локала који се баве таквом делатношћу. Предузетници који су се определили на тај вид услуга, не жале се и истичу да има посла за све, тим пре што број корисника расте из дана у дан.

- Најчешће нам долазе запослени људи који немају баш много времена за кућне послове, као и студенти, пензионери, самци" - каже Ђорђе Јеленић, власник перионице веша ЈЂ. - Радимо већ девет година, имамо две професионалне машине за прање и сушење што је сасвим довољно, с обзиром на то да у комшилуку, у нашој месној заједници "Роткварија" има још десетак радњи са истом услугом. Нема неких великих улагања и сходно томе, нема ни велике зараде, али бар знамо да смо корисни друштву.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Појачана контрола: Казне за непрописно одлагање смећа – 25.000 динара

Цене су, мање-више, свуда исте, па тако прање веша у машини која прима осам килограма, 350 динара, сушење је 250, а пеглање 300 динара.

Милана Руњанин, која се осам година бави том делатношћу, истиче да највећи број муштерија донесе кесе са вешом ујутро, пред одлазак на посао, па у повратку кући сврати да покупи чисто и испеглано.

Недавно отворена радионица за самоуслужно прање и сушење веша "Лондри ленд", попут оних које виђамо у филмовима, једина је у граду која користи систем на жетон. Главне муштерије су студенти и подстанари али и они који желе да оперу кабасте ствари, попут јоргана, јастука, перјаних јакни.

Милана Руњанин ставља веш у машину

- Све је веома једноставно - каже власник Самуел Копчок. - У "ченџомату" се за динаре добију жетони, убаце се у једну од четири машине капацитета до 10 килограма, изабере се програм прања на 30, 40, 60 или 90 степени и за 40 минута је готово. Машине се аутоматски закључавају, тако да корисник може да прошета, попије кафу или да седи код нас, гледа телевизор или користи интернет. Имамо и машину која прима 20 килограма веша, а у нашој радњи која је отворена свакодневно од осам до 23 часа, увек је ту домаћин да се нађе на услузи и да помогне. Прање је 400, а сушење 300 динара, то подразумева детерџент, омекшивач и дезинфекцију веша, а најчешћи су нам корисници студенти, млади брачни парови као и фирме - каже Копчок.


ПОКЛОН ЧИТАОЦИМА

ЗА 10 читалаца "Вечерњих новости", који се данас од 10.00 до 10.30 јаве на број телефона 021/442-917 у новосадско Дописништво "Новости", обезбеђено је једно прање веша у машини до 10 килограма у "Лаундри ленду" у Пушкиновој улици број 9 а, које могу да искористе до краја месеца.