УДРУЖЕЊЕ Немаца из Раткова, код Оџака, покренуло је хуману акцију па је у сарадњи са Градском болницом из Карлсруеа у Немачкој одлучило да донира Општој блници "Радивој Симоновић" у Сомбору медицинску опрему вредну око 700.000 евра. Како кажу у овом удружењу, опрема у Сомбор треба да стигне у септембру, и већ је спакована у два камиона.

Састоји се из различитих медицинских апарата, од ултразвучних, опреме за потребе хирургије, преко 20 транспортних монитора и друге вредне опреме, неопходне болници.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Oтишле роде, нема ни деце: Чувено село има све мање становника

- За ову донацију је заслужан Хериберт Рех, пореклом из Раткова, који је председник њиховог удружења у Карлсруеу, иначе бивши министар унутрашњих послова Покрајине Баден Виртенберг. Део опреме ће се допремити и Дому здравља у Оџацима - каже Борис Машић из Немачког удружења "Адам Беренц" у Апатину, које тесно сарађује са удружењем из оближњег Раткова.

Он додаје да ће превоз и царину сносити Удружење Немаца из Раткова, и биће допремљена посредством Црвеног крста Немачке.

- Ово је начин да покажемо захвалност свим Оџачанима, посебно Србима староседеоцима, њиховим потомцима, са којима смо имали и одржали блиске односе деценијама без обзира на вихоре прохујалог рата - наводе у Удружењу Немаца из Карлсруеа.

Иначе ово није прва донација овог удружења али јесте највећа. Они су до сада у више наврата донирали оџачкој општини од ватрогасног возила до комбија.

Неопходно за лечење

НАДЛЕЖНИ у сомборској Општој болници истичу да је ова опрема и те како вредна и неопходна. Иначе, овде оскудевају са транспортним мониторима, па ће она много значити за пружање здравствених услуга житељима читавог Западнобачког округа.