НОВА теретна пруга у Смедереву, која повезује Луку и Индустријску зону са железничким Коридором 10, биће готова за седам дана, а завршне радове је у петак посетила министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић која је проценила да од ових седам и по километара - у овом делу Србије - нама стратешки важнијег посла.

Јер, колосек који ће повезивати лучки Терминал за расуте и генералне терете са постојећом пругом од Смедерева до Мале Крсне је први у Србији изграђен искључиво за теретни саобраћај. Инвестиција је вредна девет милиона евра, извођач радова је био "Штрабаг", а пројекат и надзор су дело саобраћајног института ЦИП.

Новоизграђена пруга, од капиталног је интереса за Смедерево, планирана је joш од 2005, с обзиром на то да се очекује и њен допринос развоју туризма.

Прочитајте још - Биће посла на прузи

- Ово ће омогућити измештање колосека из центра Смедерева, па ће Тврђава коначно моћи да буде стављена под заштиту УНЕСКО. То ће омогућити и почетак њене обнове - нагласила је Зорана Михајловић.

Ипак, постојеће шине ће у центру града - због транспорта финалних производа из железаре "Хбис" - остати најкасније до завршетка изградње Луке у Смедереву. Теретни саобраћај би требало потпуно да се измести током наредне две године...

Најављено је и улагање државе у развој водног саобраћаја од укупно 380 милиона евра.

- За двадесетак дана ће бити расписан тендер за изградњу Луке и очекујем да радови почну у марту наредне године. За 93 милиона евра, од којих 53 обезбеђује Република, а остатак је кредит, овај део Србије ће постати својеврсно чвориште када је реч о овој врсти теретног саобраћаја - закључила је министар Зорана Михајловић.

Прочитајте још - Вучић: Коридор 10 мења слику Србије

УСПЕХ

ТОКОМ минуле две године, постављено је око седам километара колосека, изграђена су три моста и више од четири километра контакне мреже - уз савремену сигнализацију и путне прелазе обезбеђене рампом. Ту је и нова, модерна железничка станица, а радови су - са девет милиона евра - финансирани из буџета Републике Србије.