ЕКСПО центар ће се градити на локацији Лозни калем, код Нишке Бање, на површини од четири хектара. Ова локација је власништво Града Ниша и занимљиво је то што се у неколико наврата покушавало да се пронађе инвеститор који би саградио аква-парк и пратеће садржаје. Пошто су сви планови на том пољу у последњој деценији пропадали, Лозни калем ће бити ексклузивни сајамски простор.

Тренутно се ради на припреми документације, а планирано је да сам објекат буде површине од најмање 13.500 квадратних метара, од чега за сајамски простор најмање 8.100 квадрата.

- Средства за израду пројектно-техничке документације обезбеђена су из буџета града Ниша 40.600 евра, док 30.000 евра финансира Европска унија из програма ЕУ ПРО - кажу у Канцеларији за локални економски развој и пројекте Града Ниша.

Тренутно, ова канцеларија припрема конкурс за избор идејног решења за мултифункционални експо центар. Планирано је да конкурс буде расписан током наредног месеца.

Прочитајте још - Аква-парк код Нишке Бање неће нико

- Тек након спроведеног конкурса и избора најбољег идејног решења, моћи ћемо детаљније да говоримо о томе како ће овај објекат да изгледа и које ће садржаје имати за будуће кориснике. Комплекс би требало да пружи подршку економском развоју града кроз нове садржаје који ће омогућити организацију догађаја које сада није могуће организовати у Нишу, или се они организују у неадекватним просторима - каже Драгана Стојановић, портпарол КЛЕРА, и додаје да експо центар треба да омогући организацију разних конгресних и сајамских манифестација, конференција, како националног, тако и међународног карактера.

- Комплекс ће садржати конгресни и сајмски део и сматрамо да ће допринети развоју туризма у Нишкој Бањи и граду у целини, да ће привући нове инвестиције у области туризма и изградње хотела и пратећих садржаја, али и бити замајац развоју привреде Ниша и региона, кроз стварање услова за одговарајућу презентацију, која ће допринети и развоју нових тржишта - каже Драгана Стојановић.

КОНКУРС ЗА ИДЕЈЕ

У КАНЦЕЛАРИЈИ за локални економски развој очекују да, после спроведеног конкурса, добију "репрезентативна, јединствена и оригинална" решења. Ово је, истичу, идеална прилика за младе и талентоване архитекте да покажу свој потенцијал.