ДУГО планиран почетак изградња Регионалног центра за ванредне ситуације, после два неуспела тендера за израду техничке документације, поново је обустављен, јер је више од 2.500 житеља новосадског насеља Телеп петицијом тражило да будући објекат не буде на углу Булевара патријарха Павла и Сомборске улице.

Планом детаљне регулације Телепа било је предвиђено да се на поменутој локацији на 2,35 хектара изгради регионални центар у којем би, осим ватрогасаца, биле смештене и све друге службе за заштиту и спасавање људи и материјалних добара.

То решење, међутим, није наишло на одобравање житеља тог дела Новог Сада, који су тражили парк уместо регионалног центра и градоначелнику Милошу Вучевићу упутили петицију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Културни програм на 80 локација у Новом Саду

- Одлука о обустави се доноси на основу петиције 2.535 грађана који траже да се регионални центар за ванредне ситуације не гради на планираној локацији - наводи се у одлуци објављеној на сајту Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције. - У наредном, наручилац ће размотрити могућност да се изнађе решење за другу локацију на којој би се градио овај објекат.

Поводом новонастале ситуације, градоначелник је изјавио да су грађани предложили да се будући регионални центар изгради на месту некадашњег расадника "Градског зеленила", а првобитно планираној локацији за комбиновану парковску и стамбену површину. Дато је урбанистима да размотре.

Новосадским ватрогасцима - спасиоцима, одавно је потребан нов, већи простор од садашњег у Улици Јована Суботића, где се ова служба налази више од века. Мада је одлука о градњи регионалног центра усвојена 2017. године, на пресељење ће, очигледно, морати још да чекају.

Планом је предвиђено да осим ватрогасаца у регионалном центру буду смештене све организационе јединице Управе за ванредне ситуације, што подразумева оперативни центар, одељење за спровођење превентивних мера при изградњи објеката, одељење за управљање ризиком, одељење за цивилну заштиту...


НЕУСПЕЛА ДВА ТЕНДЕРА

ПРЕ него што је донета одлука да се обустави јавна набавка за пројектовање Регионалног центра, Управа за грађевинско земљиште и инвестиције је имала два неуспела тендера. Први пут се јавио само један понуђач, а у другом покушају стигле су три пријаве, али у два случаја пријавили су се понуђачи са непотпуном документацијом.