ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић и директорка за Западни Балкан Европске банке за обнову и развој Зузана Харгитаи потписали су јуче документ о сарадњи Новог Сада и Европске банке у обнављању енергетске ефикасности Спортског и пословног центра Војводина (Спенс).

Наиме, ЕБРД ће финансирати и управљати консултантским услугама за подршку Спенсу у ажурирању извршене процене капиталних инвестиција, као и обнове у циљу уштеде воде, те процене најефикаснијег механизма финансирања. По завршетку консултантског задатка, Град ће наставити разговоре са ЕБРД-ом, како би обезбедио финансирање за реализацију тог пројекта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "ОСВЕЖИ ГЛАВУ": Сунце, вода, песак и добра књига из "књижидера" (ФОТО)

Вучевић је том приликом потписаo и Потврду посвећености Града за израду Акционог плана "Зелени град", упућену Европској банци за обнову и развој. Обавеза Града биће да покрене инвестициони пројекат у једној од следећих области: зграде са ниским нивоом угљеника и климатском отпорношћу, вода и отпадне воде, чврсти отпад, градски превоз, комунални енергетски системи (даљинско грејање/хлађење), улична расвета и инфраструктура обновљивих извора енергије.

- Поносни смо што данас улазимо у заједницу "Зелених градова" и захваљујући ЕБРД добијамо грант у вредности од 300.000 евра за израду акционог плана. У свету је, са Новим Садом, тренутно 30 градова који су део те заједнице. Реч је о акционом плану који ће показати шта и како треба учинити да Нови Сад буде еколошки уређенији у свим најосетљивијим сегментима заштите животне средине.


АУТОБУСИ НА ГАС

ГРАД заједно са ЕБРД ради и на куповини још 30 нових аутобуса на природни гас, чиме се такође води рачуна, не само о безбедности и квалитету превоза Новосађана, већ и о заштити животне средине. Вучевић је нагласио да ће Нови Сад као део породице "Зелених градова" већ у октобру или новембру кренути у озелењавање града, као и пошумљавање, заједно са консултантима са Пољопривредног факултета.