ОПШТИНУ Кула чекају велике инвестиције, од којих ће неке бити започете већ ове године, а реч је о изградњи и реконструкцији путева и капиталним комуналним објектима. То је током недавног боравка у Западнобачком округу најавила министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, на састанку, којем је присуствовао и председник Општине Кула Дамјан Миљанић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ретку врсту сове убила струја

- У току је израда пројектно-техничке документације за изградњу обилазнице за брзи моторизовани саобраћај деонице државног пута првог реда Врбас-Кула-Сомбор, за шта ће новац бити издвојен из републичког буџета. Вредност посла је између 400 и 500 милиона евра. Очекује се да радови почну већ идуће године - рекао је Миљанић.

Он је истакао да ће обилазница знатно скратити путни правац и убрзати промет робе, али и растеретити саобраћај кроз насеља. Поред изградње ове саобраћајнице, предвиђено је да се комплетно реконструише ауто-пут од надвожњака на улазу у Кулу из правца Црвенке до улаза у Врбас.

- Већ у новембру биће потписан уговор са изабраним извођачем, а одмах после тога почеће и радови. Планирано је не само да се пут асфалтира, него и прошири, направи бициклистичка трака, замени осветљење на целој деоници и уреде пешачки прелази - навео је Миљанић.

У септембру ће, предочио је он, бити урађена и трећа трака на раскрсници у центру Црвенке, за шта ће 23 милиона динара обезбедити "Путеви Србије", а седам милиона локална самоуправа. Предвиђено је и да се заједнички санира и прошири пут Крушчић - Руски Крстур и изгради бициклистичка стаза од Куле преко Црвенке до Сивца.

Наредне године почеће и реконструкција пруге Кула-Врбас, која је пре три године била предвиђена за гашење због нерентабилности, али је ипак опстала. Биће реновиране и железничке станице у Кули и Врбасу.

Миљанић је казао да је на инсистирање секретара МЗ Сивац Бобана Дамјановића, које је одушевило министарку Михајловић, у програм финансирања ушла и изградња канализације и пречистача у овом селу. Тај пројекат, напоменуо је Миљанић, биће реализован сарадњом влада Мађарске и Србије.


ВИСОКА ТЕХНОЛОГИЈА

ФАБРИКА воде биће направљена на бази технологије којом је 2007. године, први пут у Србији, вишак арсена у водоводу Руског Крстура уклоњен пилот-пројектом Института за хемију, технологију и металургију (ИХТМ) у Београду. Методом ИХТМ арсен је сведен на пет пута нижу концентрацију од дозвољених 10 микрограма у литру, а уз то су из воде одстрањене и штетне органске материје.