Удружење професионалних лађара Србије саопштило је да је на деоници пловидбене зоне Смедерево, између моста и гасовода, узводно и низводно угрожена безбедност пловидбе због непрописно усидрених бродова.

- Објекти су усидрени непосредно испод десног стуба моста и под утицајем ветра су се попречили до готово половине плодбеног пролаза. Сусретање на овом делу је готово немогуће као и обилажење. У условима смањене видљивости, додатно је отежана пловидба због радарских сметњи проузрокованих близином мостова и објеката између њих, наводи се у саопштењу УПЛС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Најавили инвестиције: Праве и пречистач вода

Лађари су, због лоше безбедносне ситуације у Смедереву, учесталих крађа робе и опреме, принуђени да своје објекте сидре близу добро осветљених локалитета, кажу у Удружењу. То су, наводе, управо места на којима сидрење није дозвољено, и где због метереолошких промена долази до угрожавања безбедности пловидбе.

- Апелујемо на Инспекцију пловидбе Смедерево и на речну полицију да се озбиљно позабаве проблемом безбедности пловидбе и о безбедности објеката на сидришту како због криминалних активности не би дошло до озбиљних хаварија и губитка људства и опреме, наводи се у саопштењу Удружења лађара Србије.