ВЕЋ пет година родитељи деце са сметњама у развоју у Аранђеловцу чекају нови објекат за Дневни боравак својих "вечитих малишана". Осим тога, шест сарадника боравка било је недавно на састанку у Општини Аранђеловац, тражећи да добију трајно запослење преко уговора о раду, а не уговора о делу као до сада, због чега се сваке године у току лета прекида њихов радни однос на месец дана, а о деци у том периоду нема ко да брине. Из Општине тврде да ће за неколико месеци бити отворене нове просторије, а запослени добити нове уговоре.

Процењује се да у Аранђеловцу више од 30 породица има потребу за дневним смештајем деце ометене у развоју. На садашњој локацији, у просторијама од 60 квадрата, обезбеђен је дневни осмочасовни смештај за 15 корисника, старости од 12 до 51 године. На новој локацији, према речима Бојана Радовића, председника општине Аранђеловац, моћи ће да буде примљено и двоструко више корисника.

- Жао нам је што нисмо могли раније да обезбедимо нове просторије, јер смо имали потешкоћа око проналажења адекватне локације - каже Радовић. - Недавно смо добили благослов од Цркве Светог Петра и Павла и коначно ћемо на једном од најлепших плацева у граду, изградити монтажни објекат од 300 квадрата.

Како Радовић каже, и до сада су сви корисници Дневног боравка имали обезбеђен превоз од куће до Центра и назад, оброк у боравку, плате за запослене, као и све што је потребно за функционисање боравка и рад са корисницима.

- Желим да нагласим да је Дневни боравак за децу ометену у развоју наш пројект, који ревносно спроводимо већ пет година, издвајајући за њега пет милиона динара годишње - објашњава Радовић. - Иако Општина нема обавезу да финансира рад боравка, сматрамо да је неопходан и никад није било дилеме да ћемо помоћи онима којима је помоћ најпотребнија. Тако ћемо наставити и у наредном периоду.

Бојан Радовић


По речима физиотерапеута Иване Оташевић, која је и мајка корисника и председница Удружења које је покренуло пројекат Дневног боравка, и до сада је Општина обезбеђивала неопходна средства за рад, али су простор и регулисање пословног статуса и даље велики проблеми.

Тренутно деца немају адекватне услове за боравак, али се нада да ће обећање надлежних бити испуњено.

РАДНО ВРЕМЕ

У Дневном боравку запослене су две медицинске сестре - неговатељице, физиотерапеут, спремачица и два дефектолога од којих је једна координатор пројекта која долази само по потреби. Неговатељице и спремачица раде осам сати дневно, остали запослени долазе по два или четири сата дневно. По речима председника Општине Аранђеловац Бојана Радовића, када буду добили уговоре о раду, сви запослени мораће да раде осмочасовно радно време.