Власотинце – Вишеструком освајачу признања у такмичењу за најбољег винара у власотиначком виногорју Зорану Поповићу из Власотинца су и ове године припале две награде. Његово традиционално црвено вино је добило прву, док је у категорији традиционалних белих вина освојио трећу награду. Зоран се винарством бави дуже од 20 година и сматра да од производње вина може пристојно да се живи, али да овај посао тражи и значајна улагања, па у новчанику никада „не прелива“.

- Остао сам доследан нашој традиционалној сорти која је заборављена. „Прокупац“ је и даље мој фаворит, као и „Пламенка“. Са 70 ари винограда годишње, у зависности од године, оточим око 3.500 литара вина. Ова сезона је почела добро, али видећемо крајње резулате после последњег таласа високих температура. Надамо се добром квалитету, а за количину видећемо – каже Поповић који је и овог августа изложио своје призводе међу штандовима својих колега поред Власине.

Прочитајте још: Све моде пролазе, вино остаје

Најбоље бело врхунско вино направио је Братислав Ристић, док је у овој категорији другопласирани винар Саша Јовић који је направио и најбоље традиционално бело вино. Прва награда за врхунско црвено вино отишла је у руке Татјане Митровић. Она је лауреат и друге награде у конкуренцији традиционалних црвених вина, док је трећепласирани Тома Младеновић. Међу награђеним винарима су и Милутин Цакић, Новица Петровић као и Јован Печенковић.


- Власотиначки винари су и даље верни традицоналном начину производње вина и то је овде веома изражено. Чињеница је да сви праве помаке у квалитету, али још увек не прате просечан напредак вина у Србији. Свима саветујем ширу примене науке у производњи вина – истакао је Душан Јањић, технолог за винарство и виноградарство и председник комисије која је оцењивала вина.

На хиљаде Власотинчана и њихових гостију на вечерњим концертима ове године забављали су Лексингтон бенд и Драгана Мирковић.  Лазар Милић(22) из Дадинца је победник пливачког такмичења за „винско буренце“, а најмлађи пливач је био једанаестогодишњи Лука Стојковић. Овогодишња Богиња вина, најлепша девојка „Винског бала“, је Лесковчанка Јована Митић.   

                                      
КАРИКАТУРА И ПЕСМА

На традиционалном конкурсу за најбољу карикатуру на тему вина и грожђа победио је Јован Спасић, академски сликар из Власотинца, а прву награду за најбољу песму на исту тему добио је Бошко Ломовић из Горњег Милановца, за песму „Зрно“. У оквиру „Винског бала“ одржан је и 4. Међународни салон вина на коме је своје производе представило тридесетак великих домаћих винарија, а међу њима и њихове колеге из Македоније и Мађарске.